CD Verzamelprogramma's

POOLS STRIJKKWARTET: POLAND ABROAD

Pools Strijkkwartet, Berlijn: Poland abroad. Waghalter: Strijkkwartet nr. 3 in D; Strasfogel: Strijkkwartet nr. 1; Rathaus: Strijkkwartet nr. 5 op. 72.Pools Strijkkwartet, Berlijn. Eda EDA 043 (60’12”). 2017

Het is een verschrikkelijke gemeenplaats: wat valt er verschrikkelijk veel te ontdekken aan muziekwerken voor iedereen die wel eens wil afwijken van de gebaande paden. Neem bijvoorbeeld de Poolse muziek van onbekende componisten.

De opnamen van het label Eda voorzien aardig in die behoefte met de serie Poland abroad. Voorafgaande aan deze tweede reeks Strijkkwartetten verschenen Chamber music met werken van Constantin Regamey, Józef Koffler en Szymon Laks (Eda 037), concertante werken van Jerzy Fitelberg, Tadeusz Kassern en Michal Sisaken (Eda 039), Strijkkwartetten van Joachim Mendelson, Roman Oadlewski, Szymon Laks door het Silezisch strijkkwartet (Eda 023).

Dat ook het Poolse muziekleven ontwricht raakte na de Duitse inval waarmee W.O. II begon blijkt uit deze uitgave. Het drietal Joods-Poolse componisten op deze cd ontkwam niet naar Rusland, maar naar de V.S., waar ze dankzij baantjes als docent in New York hun compositorische bezigheden kon voortzetten.

Twee van de drie werken waren al lang voordien het ontstaan. Het Kwartet van Ignatz Waghalter (1881 - 1949) rond 1900, dat van Ignace Strasfogel (1909- - 1994) rond 1927 en alleen dat van Karol Rathaus (1895 - 194) als een van zijn laatste werken in 1954.

Voordat ze voor de Nazi’s uitweken, waren dit gerenommeerde persoonlijkheden in het Berlijnse muziekleven. Als uitvoerende kunstenaars zijn Tomasz Tomaszewski en Piotr Prysiažnik (v), Sebastian Sokól (va) en Catalina Ilea (vc) als leden van het orkest van de Deutsche Oper in Berlijn dat ook.

Zij zetten zich met hart en ziel in om wat moois te maken van deze goed verteerbare kwartetten.

Ook Naxos bracht een opname uit met orkestwerken van Waghalter (Naxos 8.573338); Orkestwerken van Rathaus zijn te vinden op een cd van Joel Eric Suben (Centaur CRC 2402).