CD Verzamelprogramma's

PROUVOST: FRANSE VIOOLWERKEN

Dupuis: Vioolsonate; d’Indy: Andante; Vioolsonate in C op. 59; Bonnal: Romance ‘Après la tourmente’. Gaëtane Prouvost en Eliane Reyes. En Phase ENP 007 (75’37”). 2019

Het is mooi hoe dit Franse duo hier aandacht besteedt aan de Frans -Belgische vioolschool van na Franck. Het vroegste grote werk is hier de Vioolsonate van Vincent d’Indy uit 1905. De stichter van de Parijse Schola cantorum schreef daarmee en beeldende, behoorlijk oorspronkelijke compositie die niet van charme is gespeend.

Mijn Zwitserse echtgenote gebruikte in Nederland nog lang voor piano onderricht de methode Dupuis, maar hier gaat het om de in Verviers geboren Belgische componist Albert Dupuis (1851 - 1931) die hier waarschijnlijk voor het eerste op cd wordt vertegenwoordigd. Hij studeerde bij d’Indy en zijn vermoedelijk enige Vioolsonate in een met Fauré verwante stijl is uit 1922. Een première die een warme ontvangst verdient.

Het recital is aangevuld met een verrassend mooie van Joseph Ermend Bonnal (1880 - 1944) die in de eerste plaats bekend werd als organist en componist van orgelwerken, maar naast de Romance ook pianowerken voor kinderen, strijkkwartetten en een strijktrio. Onder het pseudoniem Guy Marylis zijn er ook Ragtimes, One Steps en Tango’s van hem.

Op voortvarende manier laten Gaëtane Prouvost en Eliane Reyes ons kennismaken met dit niet onbeduidende moois.