CD Verzamelprogramma's

PACIFICA KWARTET: CONTEMPORARY VOICES

Pacifica kwartet: Contemporary voices. Ran: Strijkkwartet nr. 3 ‘Glitter,  doom, shards, memory’; Higdon: Voices; Zwilich: Saxofoonkwintet. Met Otis Murphy (altsax). Cedille CDR 90000196 (58’00”). 2019
 
Drie vrouwelijke componisten, liever gewoon componistes genoemd, zijn het onderwerp van deze cd van het Amerikaanse Pacifica kwartet met als leden Simin Ganatra (v), Austin Hartman (v), Mark Holloway (va) en Brandon Vamos (vc) met in het derde werk een belangrijk aandeel voorsaxofonist Otis Murphy. Bijzonder aan deze drie is, dat ze allen de Pulitzerprijs wonnen.
Als grote onbekende interesseerde me vooral de Israëlische, in de V.S. levende componiste Shulamit Ran. Tot mijn verwondering blijken al heel wat opnamen met composities als het Vioolconcert uit 2003, het Concerto da camera uit 1985, ‘Eastwood Airlines Flight 517’ uit 1987, de drie ‘Fantasy movements’, ‘Legends’, ‘Mirage’ en ’The Duke of Chimney Butte’ uit 1969 van haar te bestaan. Reden voor nadere verkenning. 
Maar haar Strijkkwartet nr. 3 dat behalve de ondertitel ‘glitter, doom, shards, memory’ ook de delen een naam en geen directe tempo-aanduiding geeft, zoals blijkt uit de omschrijvingen ’That which happened’, ‘Menace’, ‘If I perish - do not let my paintings die’ en ’Shards, Memory’, is nieuw op cd.
In dit werk wordt het tragische lot beschreven van de schilder Felix Nussbaum die omkwam in Auschwitz
Ook Jennifer Higdon geeft haar kwartet Voices begrippen als Blitz’, ‘Soft enlacing’ (complex maar ook verleidelijk) en ‘Grace’. Maar Ellen Taafffe Zwilich is met de aanduiding van de drie delen van haar Saxofoonkwintet nog conventioneel. Het is een stuk uit 1999 en het geeft de saxofoon gelegenheid om jazzinvloeden te laten horen.
Over de vertolkingen niets dan goeds.