CD Verzamelprogramma's

PAN, ANKE EN YUHAO GUO: SUITES VOOR 2 PIANO'S

Anke Pan en Yuhao Guo: Three suites for two piano’s. Guo: Suite voor 2 piano’s op. 30; Arensky: Suite voor 2 piano’s nr. 1 op. 15; Rachmaninov: Suite voor 2 piano’s op. 17. Ars Produktion ARS 38.589 (55’50”). 2020 
 
Het Duitse pianoduo Anke Pan en Yuhao Guo (1992) werd gevormd tijdens hun conservatoriumstudie in Keulen. Voor hun debuutopname koos het tweetal werken voor twee piano’s die door de drie pianisten alle op zevenentwintigjarige leeftijd werden gecomponeerd.
Gehinderd door de beperkingen van de Coronapandemie kon het stel niet optreden, maar wel deze opname maken. Drie Suites waarvan de vorm teruggaat tot voorbeelden uit de barok. Daarvan is de tweede Suite van Rachmaninov uit 1901 het bekendst. Het was een aardig idee om die te combineren met de Suite van zijn leraar Arensky uit ca. 1890. In totaal schreef hij vijf Suites met een onmiskenbare invloed van Tchaikovsky.
Daarom heeft het werk niet zozeer een uitdagende virtuoze inslag, maar klinkt het eerder melancholiek en lyrisch. Het werk bevat een mooie Polonaise met een nobel karakter. Heel anders, veel militante pakt het duo het ‘alla marcia’ uit de Suite van Rachmaninov aan; de ‘wals’ krijgt zwier, de ‘romance’ gloed. Met veel virtuositeit wordt tot slot de ’tarantella’ uitgevoerd.
Het mooi van dit pianoduo is dat het even goed thuis is in de zangerige en de dramatische delen.
Kwalitatief doet de Suite van Guo nauwelijks onder voor die van zijn Russische collega’s, ook al is zijn stijl veel anders, nieuwer. Voor vaart is gezorgd in het eerste deel, dat wordt gevolgd door een nostalgieke wals en een tere berceuse (met een citaat uit Beethovens Symfonie nr. 9) en een felle Toccata tot besluit.
Het was een puur genoegen om naar deze cd te luisteren en het was jammer dat alles reeds na net geen 56 minuten voorbij was. Met een beetje goede wil had de Suite voor 2 piano’s van Bernd Friedmann er nog wel bij gekund.