CD Verzamelprogramma's

PANFILI, RUSANDA: PANFILI AND FRIENDS

Panfili, Rusanda: Panfili and friends. Piazzolla: ‘Liber tango’; Falla: ‘El pano moruno’, ‘Nan’; ’Cancion’; ‘Polo’; Fernández: ‘El diabolo suelto con pajrillo’;  Dragan: ‘Sarba and hora primaverii’; Lincan: ‘Jalea Tiganului’, ‘Hora Martisorolui’;  ‘Giovanni tranquillo’; ‘Vienne sous le neige’, Bhajan: ‘Dui Dui’; Spaemann: ‘Pentango’. Met Teorora Miteva (vc), Christian Bakanic (acc), Jonas Skielboe (git), Alfredo Ovalles (piano) en Sasa Nikolic (prod). Inner Circle Music INCME 006 (51’17”). 2019
 
Eén van mijn zonen bracht deze cd mee en we hebber er samen een keer ter ontspanning naar geluisterd. Te kort om over voldoende informatie te beschikken. Maar genoeg om me nog eens kennis te laten maken met de in Moldavië geboren in Wenen (waar ze ook studeerde) wonende violiste Rusanda Panfili. Wat dit betreft volgt ze het spoor van Martha Argerich die indertijd ook veel op EMI vastgelegde optredens met vrienden gaf tijdens het Lugano Festival.
Aan de ene kant manifesteert ze zich met gangbaar ‘klassiek’ repertoire als de vioolconcerten van Glazoenov en Ciobanu in stijl, aan de andere kant in vindingrijke optredens als ‘Panfili & Friends’, waar ze zich met een tango van Piazzolla, Hongaarse en Roemeense volksmuziek en een Flamenco fantasie manifesteert.   Behalve de ongebruikelijke stukken waarmee het aangenaam kennismaken is, straalt het programma een sfeer van puur  samen musiceren, los van de alledaagse praktijk uit. Panfili ontwierp voor de gebeurtenis een speciale outfit. Even iets om tijdens deze meest grauwe dagen begin januari 2022 ontspannen naar te luisteren.