CD Verzamelprogramma's

PAULSSON, ANDERS: SAXOFOONCONCERTEN VAN MARTINSSON, SANDSTRÖM, ELIASSON

Martinsson: Saxofoonconcert nr. 1 Golden harmony; Sandström: Stukken voor saxofoon en blaasorkest nr. 1-4; Eliasson: Saxofoonconcert 2002/4. Anders Paulsson met resp. het Norrland Opera symfonie orkest o.l.v. Christoph Altstaedt en het Helsingborg symfonie orkest o.l.v. Tobias Ringborg. Phono Suecia PSCD 188 (69’00”). 2012

 

Wie op Wikipedia de List of concert works for saxophone vluchtig bekijkt, treft daarop aardig veel werken aan, maar de hier opgenomen stukken nog niet. Ze zijn ook er nieuw; Golden Harmony voor sopraansax is uit 2012. De sfeer is lichtelijk jazzy en in het eerste deel komen fraai ‘uitgezongen’ cantilenen voor.

De Zweedse saxofonist Anders Paulsson is goed thuis op alle instrumenten uit de saxofoonfamilie maar heeft een voorkeur voor de sopraan die hij hier kan botvieren met een gulle, doch levendige toon en een breed vibrato. Het werk van Rolf Martinsson begint in een lang tranquillo erg rustig met enigszins het karakter van illustratieve filmmuziek in de geest van Waxmans Place in the sun. Ruimte krijgt de solist genoeg in lange soli. In het tweede deel wordt deze sfeer volgehouden en pas in het derde gaat het er levendiger en feller aan toe.

Geschakeerder klinken de vier separate stukken van Sven-David Sandström die in zoverre pseudo symfonisch van structuur zijn dat de hoekdelen levendig en dramatisch klinken met een wezenlijk aandeel van slagwek, het tweede langzaam en melancholiek en het derde als een luchthartig scherzo. Waarschijnlijk herzag Anders Eliasson zijn concert voor tenorsax uit 2002 in 2008 voor Paulsson die een hogere tessitura wenste. Uithoudingsvermogen is hier gevraagd van de solist die ruim een half uur vrijwel voortdurend actief is. Voor Anders Paulsson geen probleem: hij schittert voortdurend op deze zorgzaam begeleide en heel fraai opgenomen cd.