CD Verzamelprogramma's

OOSTHUYSE, VAN: KLARINETCONCERTEN

Eddy Vanoosthuyse: Klarinetconcerten. Hindemith: Klarinetconcert (1947); Van der Roost: Klarinetconcert; Strauss, R.: Romance in Es AV 61. Met het Centraal Aichi symfonie orkest o.l.v. Sergio Rosales. Naxos 8.579010 (57’31”). 

 

Hindemith schreef zijn door Benny Goodman bestelde vierdelige Klarinetconcert in 1947, de in 1956 geboren Belg Jan van der Roost zijn met een Doloroso e contemplativa en Giocoso e con bravura een zeer contrastrijke tweedelige werk rond 2015. Het is een aantrekkelijk aan Vanoosthuyse opgedragen werk dat zowel zijn expressieve als zijn virtuoze mogelijkheden fraai op de proef stelt. De Romance is het vaardige en charmante werk van de vijftienjarige Richard Strauss.

De opname is weer een mooi blijk van goed functionerende globalisatie: een zeer capabele, in-muzikale Belgische solist treedt op met een onbekend Japans orkest onder een jonge dirigent die afkomstig is uit Venezuela’s El Sistema. Dat leidt tot vruchtbare, aantrekkelijke resultaten.

Van Hindemiths concert bestaan oudere minstens zo goede opnamen van Louis Cahuzac met het Philharmonia orkest o.l.v. van de componist (EMI 555.032-2, 2 cd’s) en van George Pieterson met het Concertgebouworkest o.l.v. Kyrill Kondrashin (Et’cetera KTC 1006).