CD Verzamelprogramma's

OSPITAL, THOMAS: CONVERGENCES

Thomas Ospital: Convergences. Bach, J.S.: Preludium en fuga in na BWV. 543; Koraalbewerking ‘Herzlich tut mich verlangen’ BWV. 727; Orgelsonate nr. 2 in c BWV. 526; Preludium en fuga in G BWV. 541; Ospital: Visions nr. 1-5; Escaich: Études-chorals nr. 1-6. Temperaments TEM 316060 (66’51”). 2017 

 

De Franse organist Thomas Ospital (1990) in de jonge, huidige organist van de beroemde Parijse Saint-Eustache en het nieuwe Maison de la Radio. In dit laatste gebouw bespeelt hij voor dit recital het Gerhard Grenzing orgel van de Franse omroep uit 2015.

Zijn Convergences genaamde recital lijkt erop gericht om de bij toerbeurt gespeelde werken van Bach, hemzelf en Thierry Escaich te laten samenvloeien. Maar waarschijnlijk gaat het er meer om drie eeuwen orgelmuziek kort samen te vatten als iets tijdloos.

De eigen zes Visions van Ospital hennen een duidelijk improvisatie achtergrond. De organist vertolkt al deze werken op een heldere manier die hun karakter en stijl duidelijk laten spreken en maakt het geheel -samenvallend of niet - tot een genoegen om naar te luisteren.