CD Verzamelprogramma's

OLECH, JOSÉPHINE: FLUITCONCERTEN VAN NIELSEN, VERHEY EN FRANÇAIX

Joséphine Olech: Fluitconcerten. Nielsen: Fluitconcert FS. 119; Verhey: Fluitconcert nr. 1 in d op. 43; Françaix: Fluitconcert. Met het Odense symfonie orkest o.l.v. Anna Skryleva. Orchid classics ORC 100169 (58’14”). 2020
 
De Franse prijsgekroonde fluitiste Joséphine Olech is eerste fluitiste in het Rotterdams filharmonisch en daar zal ze, enigszins verrassend in dit programma de Nederlandse componist Theodoor Verhey (1848 - 1929) hebben ontdekt. Ze koos voor haar opname met een Deens een Frans een van zijn beide Fluitconcerten, dat eindigt met een ‘allegro alla zingarese’. Koos Verheul maakte daar al een opname van met het Residentie orkest o.l.v. Lucas Vis (Olympia OCD 503) en Jacques Zoon met het Radio Kamerorkest o.l.v. Thierry Fischer (NM Classics 92069).
Dat ze ook voor Nielsen koos, is geen wonder want in 2019 won ze het Nielsenconcours. Het fluitconcert behoorde  in 1926 tot zijn laatste werken en het vertoont invloeden van modernisme net als zijn Symfonie nr. 6. Olech is een voortreffelijke fluitiste die heel goed raad weet met haar lichtelijk neurotische solo in het werk van Nielsen dat ze heel pittig voordraagt, soms in reactie op ruwe interrupties van de trombone. Maar Anna Skryleva zorgt er goed voor dat ze met het Deense  orkest een even belangrijke protagonist is.
Het Fluitconcert van Jean Françaix uit 1966 is een ware melodische stoeipartij met leuke motieven die door Olech met humor en lichte esprit wordt aangepakt. Muziek om een uur lang bij op te fleuren.