CD Verzamelprogramma's

OTT, ALICE SARA: ECHOES OF LIFE

Alice Sara Ott: Echoes of life. Tristano: ‘In the beginning was’; Chopin: Préludes op. 28 nr. 1-24; Ligeti: ’Sostenuto, Misurato, Prestissimo’ uit Musica ricercata; Rota: ‘Valzer’; C. Gonzales: ‘Prelude in Cis; Takemitsu: ‘Litanei’; Pärt: ‘Für Alina’; Ott: ‘Lullaby to eternity’ (op fragmenten uit het ‘Lacrimosa’ uit Mozarts Requiem). DG 486.0474 (64’29”). 2021
 
De tiende cd die Sara Ott voor DG maakte, kreeg de titel ‘Echoes of life’ mee en is gebaseerd op haar persoonlijke gedachten en de momenten die invloed hadden op haar leven of die daarin verandering brachten. Zelf zegt ze daarover: “Het is ook een reis langs de levenslijn die maakte dat ik de persoon en de kunstenares van nu werd en hoe ik mezelf nu zie. Door muziek te spelen van componisten die in hun tijd en op hun manier het systeem uitdaagden en herdefinieerden beschouw ik het als mijn rol als klassiek musicienne om deze geest verder uit te dragen door niet alleen te blijven hangen in oude tradities met al hun beperkingen’.
Daarvoor stelt ze de 24 in zeven plukjes van telkens vier achter elkaar geplaatste Préludes van Chopin centraal. Ze tracht in elk daarvan een nieuw perspectief te ontdekken. Daar tussendoor speelt ze zeven werken van huidige tijdgenoten als Francesco Tristano Schlimé, György Ligeti, Nino Rota, Chilly Gonzales, Toru Takemitsu, Arvo Pärt en een eigen compositie. 
Zo ontstond een wijd gespannen boog vol wisselende stemmingen. Het heel originele plan levert een spannend programma op. Dat het ook heel mooi wordt uitgevoerd, kan rustig worden overgelaten aan de als altijd geïnspireerde, heel vaardige pianiste. Het is een mooi vervolg op haar uitgave Nightfall (DG 483.5187).