CD Verzamelprogramma's

OLIEMANS, THOMAS: FORMIDALBLE!

Thomas Oliemans: Formidable!. Franck: Variations symphoniques; Giraud: ‘Sous le ciel de Paris’; Trenet: ‘Boum!’, La mer’; Aznavour/Stromae: ‘Formidable!’; Debussy: ‘Andante’ uit Strikjkkwartet op. 10 (bew); Legrand: ‘Les parapluies de Cherbourg’, ‘Les moulins de mon coeur’; Barbara: ‘L’ïsle aux mimosas’, ‘Dis, quand reviendra tu?’; Bécaud: ‘Et maintenant’; Brel: ‘Mathilde’, ‘Mon enfance’ ‘Les prénoms de Paris’; Fauré: ‘Prélude’ uit Suite Pelléas et Mélisande; Kosma: ‘Les feuilles mortes’. Met Amsterdam Sinfonietta, Bert van den Brink (piano en accordeon), Ruben Drenth (trompet, flugelhorn, Jens Meijer (drums) en Amsterdam Sinfonietta o.l.v. Candida Thompson. Channel Classics CCS 43321 (68’30”). 2021
 
Op de middelbare school had ik een leraar Frans die behalve dah hij ons die taal goed leerde, ons ook enthousiast maakte voor de Franse film (we gingen vaak groepsgewijs naar de bios) en voor het Franse chanson. Charles Trenet wa s zijn favoriet.
Daarom is het leuk om twee van diens chansons te horen op deze cd van de bariton Thomas Oliemans, die zich normaal met het lied en de opera bezighoudt, maar ook een jeugdliefde voor het chanson - dat hij vroeger vaak zong en beluisterde tot in de auto, op weg naar de Vendée of de Dordogne toe - heeft. Hier keert hij naar die jeugdliefde terug. 
Hij werd door zijn leraar Frans gemeld voor het Concours de la chanson dat hij prompt won en dat mede aanleiding was om professioneel zanger te worden. Hij maakte al een cd met 4 chansons van Brel/Goorhuis (World Wind Music WWM 500.043) en besteedde de nodige aandacht aan de liederen van Fauré.
Maar hier gaat het dus met een paar bijlagen van Franck en Debussy om louter bekende chansons die hij als een ware Fransman geheel in stijl voordracht, zichzelf aan de piano begeleidend en met vriendschappelijke ruggensteun van Amsterdam Sinfonietta en enige instrumentalisten. Even vergeet je dat hij normaal gesproken uitblinkt in ’serieus’ repertoire. Formidabel of niet, het klinkt met zwier en is niet te onderscheiden van een Franse (of Belgische) chansonnier.
Van 25 november tot en met 8 december 2021 is Oliemans met zijn chansons  te horen in concertzalen in Utrecht, Enschede, Rotterdam, Arnhem, Leiden, Amsterdam en Tilburg.