CD Verzamelprogramma's

NAGANO, KENT: DANSE MACABRE

Nagano, Kent: Danse macabre. Dukas: L’apprenti sorcier; Dvorak: De middagheks op. 108, B. 196; Moesorgsky: Nacht op de kale berg; Balakirev: Tamara; Saint-Saëns: Danse macabre op. 40; Ives: Hallowe’en op. 11. Met het Montréal symfonie orkest. Decca 483.0396 (69’26”). 2015 

 

Onder de titel Heksensabbat heeft Philips in 2003 al eens een verzamel cd met verschillende orkesten en dirigenten uitgebracht waar ettelijke van deze macabere werken op tegenwoordig waren.

Met waarschijnlijk het meest Frans klinkende orkest heeft de opvolger van Dutoit in Montréal waarschijnlijk weer in de akoestisch ideale omgeving van de St. Eustache kerk een internationaal programma opgenomen waarin het griezelige, het macabere en het bovennatuurlijke een programmatische rol spelen. 

Jammer hooguit dat Nagano bij Moesorgsky toch weer kiest voor de gekuiste orkestratie van Rimsky-Korsakov, in plaats van voor het barbaarser origineel te kiezen zoals Abbado (Sony SK 62034). 

Maar de uitvoeringen en de opname doen de leuk gekozen werken met hun heel verschillend gekozen achterliggende invalshoeken alle recht.

De cd verscheen precies op tijd om 31 oktober Halloween, dat intussen ook naar Europa is overgewaaid te vieren waaraan tot besluit in het eerste deel van Ives’ Central Park in the dark wordt gerefereerd.