CD Verzamelprogramma's

NETZER, ELISA: HARPRECITAL

Elisa Netzer: Harprecital. Scarlatti, A.: Toccata nr. 9 in g; Khatchatoerian: ‘Oosterse dans’ en ‘Toccata’ uit Album voor kinderen nr. 2; Paradisi: ‘Toccata’ uit Pianosonate nr. 6 in A (bew.); Turina: Tocata y fuga op. 50; Maayani: Toccata; Mortari: Sonata prodigio; Hodel: Toccare; Rota: Sarabanda e toccata. Naxos 8.573835 (51’49”). 2015

 

Misschien had de vermoedelijke debuut cd van de Zwitserse Elisa Netzer die in 2015 het Italiaanse Suoni d’arpa concours won en in 2017 veel succes had met een solo optreden tijdens het Luzern festival beter ‘Toccata’ kunnen worden genoemd in plaat s van nuchterweg ‘Harprecital’.

Ze zocht van de zeventiende eeuw tot in het heden solowerken die met deze virtuoze vorm zijn verbonden en vond een verrassend aantal, waaronder menige misschien zelfs voor andere harpisten onbekende als  Ami Maayami (1936) mt dies stuk uit 1961, Virgilio Mortari (1902 - 1993) met zijn driedelige sonate uit 1939 en Stephan Hodel (1973) met zijn Toccare uit 2014.

Viermaal moest ze teruggrijpen op een bewerking. Die van het vroegste stuk van Alessandro Scarlatti en van Pietro Domenico Paradisi maakte ze zelf, voor de werken van Khatchatoerian koos ze de zetting van Vera Dudova, voor Turina gebruikte ze het arrangement van Zabaleta. 

Dat soort details terzijde: wat opvalt is dat de harpiste met een boog heen loopt om het gangbare (vaak Franse) harprepertoire en zich richt op oude en eigentijdse werken. Het gaat dus niet alleen om ‘plezierige’ muziek.

Netzer is een rasmusicienne die haar instrument volkomen beheerst en daar de meest betoverende klanken aan ontleent om een succes van dit optreden te maken.