CD Verzamelprogramma's

NAJFAR-NAHVI: EXILED MUSIC

Setareh Najfar-Nahvi: Exiled music. Korngold: Viel Lärm um nichts op. 11; Roslavets: Elegie; Romance; Rêverie; Morgenstimmung; Nocturne; Poème douloureux; Poème lyrique; Najfer, R.: Élégie pour une amie; Schnittke: Suite im alten Stil; Wellesz: Miniaturen nr. 1-5 op. 93. Met Theresia Schumacher. Gramophone AG 0008 (74’03”). 2017

Terwijl discriminatie van zwarten en de demonstraties daartegen in de V.S. en later overslaand na Europa in voorjaar 2020 een belangrijk thema vormen voor het handelen van mensenmenigten, zijn vormen van discriminatie eigenlijk van alle tijden. Denk aan pogroms tegen Joden die vooral in Rusland en Polen, maar in stillere vorm ook in Oostenrijk plaatsvonden en die hun piek bereikten bij de Holocaust.

Maar er was ook veel stille discriminatie en de componisten die op deze cd zijn verzameld kunnen daarvan goed als voorbeeld dienen. Oostenrijk heeft altijd een duidelijke anti-Joodse instelling gehad en de vijf componisten die hier worden voorgesteld werden om hun geloof of om hun politieke opvatting in hun land ongewenst, uitgestoten of werden zelfs vervolgd. Hetzij om hun Jood zijn, hetzij om hun ongewone muzikale opvattingen.

Gelukkig is dat niet doorgedrongen in de muziek van Korngold uit 1918, van Roslavets uit 1908 en 1935, van Schnittke uit 1972 en van Wellesz (toen al lang in Engeland) uit 1965.

Bechouw deze vaak vriendelijke muziek daarom als een ontsnapping aan de vaak rauwe alledaagse werkelijkheid en als een teken van hoop en troost. Sefareh Najfar-Nahvi en Theresia Schumacher, ook bekend als het Duo Artdeco leven zelf in Wenen en kunnen dat met hun innemende spel goed terugkoppelen.