CD Verzamelprogramma's

NAPOLETANI, FEDERICA: SALVE REGINA

Federica Napoletani: Salve regina. Porpora: Salve regina in G; Pergolesi: Salve regina in g; Leo: Salve regina in c en F. Met Ensemble imaginaire o.l.v. Cristina Corrieri. Brilliant Classics 96092 (61’08”). 2018

Het Salve regina behoort tot de Maria antifonen die in de R.K. kerk met name tussen Drievuldigheid en het feest van Christus Koning van het heelal worden gezongen, maar het kan eigenlijk het hele jaar door dienen. Van Obrecht en Cererols via Vivaldi, Scarlatti, Liszt, Poulenc tot Pärt zijn Salve regina’s gecomponeerd.

Maar hier krijgen we ze van Nicola Antonio Porpora (1686 - 1768), Giovanni Battista Pergolesi (1710 - 1736) en zelfs twee van Leonardo Leo (1694 - 1744) te horen. Alledrie behoren zij tot de Napolitaanse school van operacomponisten die tussen ongeveer 1650 en 1750 werden opgeleid.

Federica Napoletani zorgt voor heldere evenwichtige uitvoeringen vol devote eenvoud en zorgt zo voor de juiste sfeer en het goede karakter. Het Ensemble imaginaire zorgt draagt allerminst denkbeeldige, maar gevoelige begeleidingen bij. Deze mooie opname, die meteen de cd première betekent van de stukken van Porpora en Pergolesi (van wie de Salve regina’s in  c. f en a  bekender zijn), is een weldaad voor liefhebbers van de Italiaanse barokmuziek.