CD Verzamelprogramma's

NEUES MANNHEIMER ORCHESTER: ARMY OF GENERALS 1

Neues Mannheimer Orchester o.l.v. Anders Muskens: Army of generals 1. Beck: Symphonie périodique nr. 17 in Es C. 27; Bach, J.C.: Recitatief en aria ‘Anime, che provate queste selve gia damore’ uit Amor vincitore; Pianoconcert in Es op. 13/6; Mozart: ‘Alcandro, io confesso - Non sè donde viene’ KV. 294; Jommelli: Aria ‘Va crescendo il mio tormento’ uit Didone abbandonata; Stamitz, C.: Symfonie in D ‘La chasse’. Met Tinka Pypker (s). Et’cetera KTC 1703 (71’44”). 2020
 
Toen de Mannheimse school in de achttiende eeuw tot bloei kwam dankzij componisten als de broers Stamitz, Richter, Beck, Mozart en Cannabich brabt dit de vorming van een adequaat, 60-koppig orkest met zich mee dat tot de beste in Europa behoorde en goed raad wist met de nieuwe dynamische effecten die werden toegepast.
Dat wereldje probeert het in 2016 gestichte Haagse Neue Mannheimer Orchester van Anders Muskens in deze ‘De wereld van het Mannheimse hoforkest 1742-1778’ genaamde cd opnieuw op te roepen. Daartoe werd een aardige selectie gemaakt van componisten die destijds in hoge mate aan deze ontwikkeling bijdroegen en daartoe behoren gelukkig ook een paar vocale bijdragen die anders makkelijk over het hoofd worden gezien. 
Het levert ook een eerste kennismaking op met de violist/componist Franz Ignaz Beck die in 1734 in Mannheim werd geboren en in 1809 in Bordeaux overleed. Hij was een leerling van een zeer getalenteerde leerling van Johann Stamitz en zijn vierentwintig driedelige Symfonieën behoren tot de markantste uit die tijd omdat hij zo de nadruk legde op thematische ontwikkeling en blazers introduceerde in de langzame delen.
Maar het is evenzeer fijn om Johann Christian Bach, Mozart, Carl Stamitz en Jomelli te ontmoeten. Zij allen krijgen een beurt in de door de historische uitvoeringspraktljk bepaalde stijl: levendig, to the point en keurig afgewerkt. Sopraan Tinka Pypker vult met heldere, lichte stem de vocale bijdragen in.