CD Verzamelprogramma's

NOORS OMROEPORKEST: INCA TRAIL CONNECTIONS

Noors Omroeporkest o.l.v. Miguel Harth-Bedoya: Inca trail connections. Tobar: ‘Kalamary’ (naar Bermúdez); Leng: ‘Prelude nr. 1’; Williams A.: ‘Primera obertura de concierto’; Campos: ‘Danza rústica’; Cifuentes: ‘Scherzo sobre aires tropicales’; Garrido-Lecca: ‘Danzas populares andinas’ nr. 1-5; Soro: ‘Danza fantastica’; Vidal: ‘Cascay’. Naxos 8.574266 (60’32”). 2014/7
 
De ‘Caminos del Inca’, ook wel het ‘Inca spoor’ genaamd is een wegennet dwars door Zuid-Amerika dat tenslotte tot de Machu Picchu reikt. Het werd ooi door de Inca’s aangelegd om getrainde lopers boodschappen in de vorm van een touw met knopen (quipu) of zelfs verse vis naar het hoogland te laten brengen voor de welgestelde klasse. Ook tegenwoordig is het met een gids nog mogelijk die onderneming te wagen. De route voert langs regenwouden, alpenweiden en Inca ruïnes.
De muzikale tradities langs die route zijn oud en gevarieerd en tonen plaatselijke, maar ook Europese invloeden. De acht componisten die op deze cd ieder met één werk zijn vertegenwoordigd bieden allen een stukje van die erfenis. Dat gebeurt aan de hand van volksdansen, laat-romantisch materiaal, herinterpretatie van populaire muziek, mestizo muziek, primitivisme à la Stravinsky en aan het dorpsleven ontleende melodieën.
Dat voor de uitvoering is gekozen voor het Noors Omroeporkest, komt omdat het wordt geleid door de Peruviaanse dirigent Miguel Harth-Bedoya die vertrouwd is met het idioom van Alejandro Tobar, Alfonso Leng, Alberto Wiliams, Jose Carlos Campos, Santos Cifuentes, Celso Garrido-Lecca. Enrique Soro en Francisco Pulgar Vidal.
Het beeld dat zo ontstaat is heel samenhangend en de muziek is zeer genietbaar met zijn kleurigheid, aansprekende melodieën en krachtige ritmen. Wat willen we dan nog meer dan dergelijke muziekbrokken van Inca goud?