CD Verzamelprogramma's

MORENO, LETICIA: SPANISH LANDSCAPES

Leticia Moreno: Spanish landscapes. Turina: El poema de una sanlugueña op. 28; Falla: Suite populaire espagñole; Granados: Vioolsonate;  Andaluz, Danza española op. 37/5; Halffter: Serenata a Dulcinea; Falla/Kreisler: Spaanse dans uit La vida breve; Toldrá: ‘Soneti de la Rosada’ uit Sonets; Albéniz: ‘Tango’ uit España op. 165; Sarasate: Zigeunerweisen op. 20; Garcia Lorca: ‘Nana de Sevilla’ uit Canciones españolas antiguas. Met Ana-Maria Vera. DG 810.576-2 (73’45”). 2013 

 

Nadat ze zich als twaalfjarige als violistisch wonderkind ontpopte (nadat ze reeds als driejarige met een viooltje was begonnen) en les had van onder meer Maxim Vengerov en Zakhar Bron, werd ze door de Spaanse tak van DG in 2013 bekwaam genoeg geacht voor een debuut cd. Haar feitelijke cd debuut kwam echter al in 2002 met Lalo's Symphonie espagole op Verso VRS 2033 (2 cd's).

Logisch dat ze voor het programma kiest uit werken van eigen bodem. Ze verzekerde zich daarbij van de begeleiding van Amerikaanse Anna-Maria Vera, zelf ook ooit als wonderkind begonnen.

Logisch dat dit idioom in Moreno’s genen is verankerd en dat ze daarvan meer dan competente verklankingen geeft. We horen bekende en minder bekende stukken, alle met een duidelijk Iberische inslag die ook in de geslaagde vertolkingen duidelijk naar voren komt. In zoverre is derhalve sprake van een goed gelukte en veelbelovende start. Een nieuwe, ditmaal Spaanse vioolbabe is het snel groeiende legertje hoogbegaafde vrouwellijke instrumentalisten.