CD Verzamelprogramma's

MAGMA DUO: WERKEN VOOR VIOOL EN PIANO

Magma duo: Werken voor viool en piano. Poulenc: Vioolsonate FP. 119; Namavar: In de magmakamer; Vermeulen: Vioolsonate; Copland:  Stukken voor viool en piano no. 1 en 2; Igudesman: Vioolsonate nr. 2. Globe GLO 5263 (77’31”). 2016

Zo kwam van het een het ander en is deze cd het opvallende resultaat daarvan. Violiste Emmy Storms en pianiste Cynthia Liem speelden in 2011 tijdens het Oskar Back concours het zo’n negen minuten durende verplichte werk In de magmakamer van  Reza Namavar en kreeg daarvoor de prijs voor de beste vertolking van dat stuk. Ze namen dat mee toen ze meededen aan de Dutch Classical Talent audities en zochten naar uitdagend omringend, bij voorkeur vrij eigentijds repertoire en bewust gebaande paden en ijzeren repertoire vermijdend. 

Zo kwamen ze verrassend bij de beide Stukken van Copland uit 1926 de vioolsonates van Matthijs Vermeulen uit 1925, Poulenc uit 1942/9 en Aleksey Igudesman (?) die in de beginperiode van het Janine Jansen festival met nu eens geestige dan weer melige invallen optrad, maar die zijn serieuze tweede vioolsonate aan Julian Rachlin opdroeg.

Tijdens het coaching programma kwamen Storms en Liem in augustus 2014 terecht op het Feast of duo’s concours in Zwitserland, waar Igudesman jurylid was en waar ze de eerste prijs wonnen. Zijn tweede vioolsonate beleeft hier de cd première.

De naam Magmaduo lijkt goed gekozen, want magma is de hete, borrelende massa van gesmolten gesteente met een temperatuur tussen de 700 en 1200 graden Celcius. Het spel van dit koppel borrelt en bruist ook als een lichtende lavastroom in artistieke vulkaanuitbarstingen. Het klinkt heel geïnspireerd en geëngageerd, kernachtig en ook verfrissend met gave techniek. In de toekomst zal vanzelf dit temperamentvolle, soms haast wilde spel nog wat worden gekanaliseerd en waar nodig worden getemperd richting meer evenwichtigheid. Maar dit cd debuut is kostelijk.