CD Verzamelprogramma's

MEIJER, LAVINIA: GLASS EFFECT, THE

Lavina Meijer: The Glass effect. Glass: Études nr. 1, 2, 5, 8, 9, 12, 16, 17, 18, 20; Koyaanisquatsi (ged.); Lift-off, an arrangement of Koyaanqatsi; Dessner: Harpsuite 2016; Muhly: Quiet music (bew); A Hudson cycle; Arnalds: Erla’s waltz (bew.); Tomorrow’s song (bew); Frahm: Ambre (bew); In the sky and on the ground (bew); Ludwig-Leone: Night loops. Sony 88985-35143-2 (2 cd’s, 1u. 55’58”). 2016

 

Met zijn snelle loopjes, zijn geweldige arpeggio’s, gesyncopeerde ritmen en voortdurende herhaalde patronen lijkt de étudevorm als gemaakt voor dit soort muziek van Glass. Inderdaad zijn de in twee banden met elk tien études, waaraan hij begin jaren negentig vorige eeuw begon, als op bestelling gebouwd om het eigen spel van de componist te testen en te verbeteren.

Ze zijn ook hecht met hem verbonden. Zelf nam hij het eerste tiental op (Orange Mountain Music OMM 009) en Maki Namekawa nam ze volledig op (Orange Mountain Music 0098, 2 cd’s), beide eerder hier besproken.

Voordat ze met het album Voyage (Sony 88875-04640-2) met tophits uit het Franse impressionisme afscheid nam van Channel Classics had Lavinia Meijer daar al een opname gemaakt met bewerkingen van Glass’ Metamorphoses en gedeelten uit Glassworks en The hours (Channel Classics CCS SA 33912).

Maar nadat ze in 2011 de componist had ontmoet en bevriend met hem was geworden, is ze een stap verder gegaan door ook met wederzijdse waardering een tiental van die Études voor harp te bewerken en te spelen. In dat process werden het haast eigen composities.

Op de tweede cd staan bewerkingen van ander werk van Glass die Lavinia Meijer samen met andere componisten realiseerde. Dus komen we ook de namen tegen van Bryce Dessner, Nico Muhly, Nils Frahm, Olafur Arnalds m en Ellis Ludwig-Leone die een elektronisch stuk schreef dat ze op harp nader verwerkt. 

Zo ontstond een heel bijzonder, geschakeerd programma waarin de harpiste zich eens temeer bewijst als grootheid op haar instrument met een feilloos toucher en heel grote interpretatieve vaardigheden plus een aantoonbare voorbestemming voor bijzonder repertoire. Het resultaat is fantastisch.