CD Verzamelprogramma's

MASIN, GWENDOLYN, FLAME

Gwendolyn Masin: Flame. Debussy: Vioolsonate; Szymanowski: ‘Roxana’s lied’ uit Koning Roger op. 46 (bew.); Fauré: Après un rêve in c op. 7/1 (bew.); Messiaen: Thème et variations; Stravinsky: ‘Berceuse’ uit De Vuurvogel (bew. Dushkin); Debussy: Beau soir (bew. Heifetz); Ravel: Vioolsonate. Met Simon Bucher. Orchid Classics ORC 100075 (51’27”). 2017

 

Om de wat merkwaardige, maar in de praktijk best interessante samenstelling van dit programma, waarin de substantiële Vioolsonates van Debussy en Ravel kortere en veelal bewerkte composities omsluiten, moeten we de betekenis van de term ‘vlam’ die aan het geel is meegeven de gedachtegang van de violiste volgen.

Volgens haar onderzoekt ze in navolging van onderzoek van de Engelse musicologe Joanne Wyld enigszins in de geest van de cd Beau Soir van Janine Jansen (Decca 478.2590)  de aard van de vlam in de muziek die tot verbranding, warmte, gemak, troost en licht kan leiden. Ook volgens haar ontstonden al deze composities in moeilijke tijden, een andere bron van gemeenschappelijkheid. Het is muziek die mede dankzij die vlam altijd blijft leven.

Dat gegeven moet haar sterk hebben geïnspireerd en haar zoektocht leidde tot een verrassende combinatie van werken. Composities die ze vervolgens ook keurig met wisselend karakter, maar steeds heel stijlvol en geacheveerd laat horen. Vergelijken imet andere opnamen is zo zinloos als een biljartbal van mahoniehout. Of deze uitgave interessant is voor de verzamelaar is een kwestie van 'hoe aansprekend wordt het recital gevonden' Op zich gaat het om een interessant, op hoog muzikaal niveau uitgevoerd geheel.