CD Verzamelprogramma's

MOREAU, EDGAR EN DAVID KADOUCH: CELLOSONATES

Edgar Moreau en David Kadouch: Cellosonates. Strohl: Cellosonate Titus et Bérénice; Poulenc: Cellosonate FP. 143; Souvenirs; Franck: Vioolsonate in A M. 8 (bew); De la Tombelle: Andante espressivo. Erato 0190295-740627 (2 cd’s, 1u. 35’32”). 2016 

 

De voor die tijd heel autonome Julia Berenice die al op haar veertiende werd uitgehuwelijkt en werd beroemd door haar onstuimige relatie met de Romeinse keizer Titus. Ze speelde onder andere een rol in Mozarts opera La clemenza di Tito en keert in instrumentale vorm terug bij de Franse componiste Rita Strohl, geboren Aimée Marie Marguerite Mercedes Larousse La Villette (1865-1941) in een mooie Cellosonate. Die doet verlegen naar meer van deze componiste met interessante titels als Forêt de Brocéliande, de Bilitis liederen, de Bos- en de Zee symfonieën, Musique sur l’eau en de ‘mystieke cyclus’ Le suprême Puruscha.

Van Fernand de la Tombelle (1854-1928) werden vooral liederen bekend  dankzij Tassis Christoyannis en Jeff Cohen (Aparté AP 148), maar  hij is hier vertegenwoordigd met een melodieus Andante

Vertrouwd is de terugkeer naar de bekende Cellosonate van Poulenc, maar een ontdekking is Souvenirs van van hem dat blijkbaar alleen in manuscript voorhanden is en dus geen FP. nummer heeft.

De zoveelste uitgave van de bewerking van Francks Vioolsonate is eigenlijk nogal overbodig, maar klinkt hier wel mooi.

Niet alleen de combinatie van werken maakt deze cd heel interessant. Het is ook het genuanceerde en verfijnde spel van Edgar Moreau, die tijdens het Moskouse Tchaikovsky concours in 2011 de zilveren medaille won toen hij nog tiener was, dat in goede argus en tatie en mooi samenspel met David Kadouch dat zeer voor hem inneemt. 

Eerder maakte Edgar Moreau met Pierre-Yves Hodique een interessante cd met 17 korte werken (Erato 2564-636958).