CD Verzamelprogramma's

MAINER MARTIN, CARMEN: WERKEN VOOR FAGOT EN PIANO

Carmen Mainer Martin: Werken voor fagot en piano. Dutilleux: Sarabande et cortège; Saint Saëns: Fagotsonate in G op. 168; Tansman: Fagotsonatine; Boutry: Interférences; Mignone: ‘Aquela modinha que o villa nāo, ‘Misterio’, ‘Valse improvisada’ uit Walsen voor fagot nr. 1-16; Hindemith: Fagotsonate; Nante: Variaciones sobre la imagen de un sueño nr. 1-8. Met Enrique Escartín Ara (p), Ana Mainer Martin (fl). Brilliant Classics 95761 (66’56”). 2017

 

De van origine Spaanse, maar vanuit Parijs Active fagottiste Carmen Mainer Martin stelde een programma met werken voor fagot en piano samen dat op een paar jaar na een eeuw omspant. Het vroegste werk is de vlot-charmante Sonate van Saint-Saëns uit 1921, het nieuwste dat van de in 1992 geboren Argentijn Alex Nante 20177 zijn kersverse variatiewerk voor de beide extremen uit de houtblazersfamilie opdroeg aan Ana en Carmen Mainer Martin die het met bijpassende liefde en toewijding uitvoeren.

Tussendoor passeren een bij toerbeurt trieste en vrolijke Henri Dutilleux,   een stemmige Alexandre Tansman, een vrij duistere Hindemith, een pikante Roger Boutry (1932) en een in de hier opgenomen drie veerkrachtige walsen voor fagotsolo van Francisco Mignone (1897-1986), ieder vertegenwoordigd met nuttige bijdragen aan het bescheiden repertoire voor ‘buizenpost’ en piano. Dat de fagot tot veel meer in staat is dan Mickey Mouse illustreren in de imitatie die Walt Disney maakte van Dukas’ l’Apprenti sorcier wordt snel duidelijk.

Een heel geslaagd pleidooi om nadrukkelijk de aandacht te vestigen op de tot veel meer kleur en nuance in staat zijnde fagot dan menigeen denkt.