CD Verzamelprogramma's

MEYERS, ANNE AKIKO: MIRROR IN MIRROR

Anne Akiko Meyers: Mirror in mirror. Glass: Metamorphoses nr. 1 (bew.); Pärt: Fratres; Spiegel im Spiegel; Ravel: Tzigane; Corigliano: Lullaby for Natalie; Ciupinsky: Edo lullaby; Wreck op the Umbria; Lauritzen: O magnum mysterium (bew). Met Akira Eguchi (p), Elizabeth Pridgen (luthéal) c.q. het Philharmonia orkest o.l.v. Kristjan Järvi. Avie AV 3486 (63’49”). 2018

 

Aan de Nederlandse optredens van de Amerikaanse violiste Anne Akiko Meyers in de jaren ’80 en ’90 bewaar ik goede herinneringen. Misschien valt daarom op dat ze betrekkelijk weinig en over diverse labels verspreid wat opna men maakte. Nu deze nieuwe verschijnt, heb ik het eens nagegaan. Van de ‘grotere’ werken kwam ik de Vioolconcerten van Mendelssohn (RCA 9026-61700-2), Bruch en Barber (Pickwick CDRPO 500-2), Vioolsonates van Franck en Srauss (RCA 9026-61283-2) en van Saint-Saëns en Fauré (Pony Canyon EC 3658-2) tegen en verder wat kleingrut, zoals op Smile (Koch KIC-CD 7762), en Seasons….dreams (E-One EOM CD 7780)

Ook nu gaat het om acht deels bekende, maar ook om een paar voor het eerst opgenomen werken, waaruit een voorkeur voor eigentijdse muziek spreekt. De Glassbewerking zal menigeen herkennen als een thema uit de soundtrack The hours.

De beide stukken van Pärt zijn in de gangbare viool/piano gedaante, voor Ravel is gelukkig gekozen voor de begeleiding met een luthéal en John Corigliano schreef zijn Lullaby for Natalie voor de nog ongeboren dochter van de violiste. Het wiegenlied van Ciupinsky is gebaseerd op een Japans volksliedje dat echter eerder en vreemd genoeg klinkt als muziek om vooral wakker bij te blijven. Zijn Wreck of the Umbria is een opdrachtwerk van de violiste. Kennelijk verrichtte de componist ook onderwater onderzoek en omdat in beeld te brengen is wat elektronica gebruikt.

Voor de 6’43” durende bewerking van het bekendste koorstuk van Morten Lauridsen is een orkest ingeschakeld. Zo ontstond al met al een heel gevarieerd recital waarin Meyers van a tot z prachtig vioolspel laat horen. Haar begeleiders werden duidelijk door haar geïnspireerd.