CD Verzamelprogramma's

MASSEURS, PETER: LEGEND

Peter Masseurs: Legend. Enescu: Legende; Françaix: Sonatine; Koetsier: Duo voor trompet en altviool ‘Duo giocoso’; Jolivet: Concert voor trompet en orkest nr. 2 (bew.); Martinů: Sonatine; Van Moergestel: Parafrase op ‘In paradisum’; Improvisatie. Met Frank van de Laar (p), Edith van Moergestel (va), Rob Dirksen (cb). Turtle TR 75537 (56’05”). 2010 

 

Vanmorgen, 7 januari 2019, trof het droeve bericht dat de in 1944 geboren trompettist Peter Masseurs 5 januari is overleden. Hij begon zijn loopbaan in 1963 bij de Marinierskapel van de Koninklijke Marine, werd in 1970 eerste trompettist van het Rotterdams filharmonisch en was van 2009 tot zijn pensionering in 2009 naast Frits Damrow één van de twee solotrompettisten van het Concertgebouworkest. Menige huidige trompettist heeft zijn kunnen te danken aan de lessen die hij gaf aan het Amsterdams Conservatorium.

Er werden werken aan hem opgedragen, zoals het bugelconcert ‘Al fondo per l’oscuro’ van Jeths (NorthWest NWC 109206), Kettings Intrada (NM 98018) en Paddings One trumpet (Q Disc Q 97037, 3 cd’s).

Velen zullen zich hem herinneren op zijn plekje rechts achteraan in het orkest. 

Er zijn natuurlijk talloze opnamen van het Concertgebouworkest waarin hij in het grote collectief optrad, maar er is ook ook een stel opnamen waarin hij solistisch te horen is in repertoire dat gaat van Telemann tot Zimmermann, Loevendie en Ligety.Dit is daar eentje van met werken uit de negentiende en twintigste eeuw  en laat horen hoe Masseurs, ongeacht de moeilijkheidsgraad zich een meestertrompettist toonde. Gelukkig is er een behoorlijke fonografische erfenis om hem - als legende -te blijven eren.