CD Verzamelprogramma's

MAURER, REBECCA: EN SOL, MUSIQUE POUR LE ROI SOLEIL

Rebecca Maurer: En sol, Musique pour le Roi-Soleil. d’Anglebert: Prélude in g; Lully/d’Anglebert: ‘Air d’Apollon du triomphe de l’amour’, ‘Chaconne de Phaeton’ uit Pièces de clavecin’, Gigue de M. Lully, Passacaille d’Armide, Sarabande ‘Dieu des enfers’; Couperin. F.: Préludes nr. 3  en 7 uit L’Art de toucher le clavecin; Premier livre de pièces de clavecin; Jacquet de la Guerre: Prélude in g; Couperin, L.: Passacaille in g; Passacaille, Tombeau de M. de Blancrocher; Le Roux: Pièces de clavecin; Royer: ‘Le vertigo’ uit Pièces de clavecin. Genuin GEN 15352 (70’30”). 2015

In 2015 was het driehonderd jaar gelen dat de Z=zonnekoning Lodewijk XIV overleed en de Duitse klaveciniste Rebecca Maurer greep die gelegenheid aan om een stel van 26 oorspronkelijke klavecimbelwerken van componisten die hem gehoorzaam met hun werken bedienden. Het bindende element is, dat ze alle in g-klein staan (Mozarts ‘dramatische toonaard). Zou dat toeval zijn of is er een associatie met het Latijnse sol dat in het Frans tot soleil leidde?  

Leuk bedacht, maar het is goed om ook in te zien dat niet alle hier verenigde composities in directe zin met de zonnekoning in connectie staan. Maar het programma is wel aardig opgezet als een ballet de cour met een proloog en drie ‘aktes’.

De Duitse klaveciniste speelt op een mooi historisch Ruckers klavecimbel uit 1632 dat in 1745 een grand ravalement onderging en zich nu Neuchâtel bevindt. Het klinkt in de lage stemming van  A = 395.