CD Verzamelprogramma's

MATĔJÁKOVA, LENKA EN DARIYA HRYNKIV: DUO ANIMÉ

Lenka Matĕjáková: Duo animé. Dvorak: Romantische stukken op. 75 nr. 1-4 B. 150; Janáček: Vioolsonate Houslová JW.VII/7; Martinů: ‘Intermezzo’ uit Stukken voor viool en piano H. 261; Dvorak: Mazurek in e op. 49, B 89; Suk: Ctyri kusy op. 17 nr. 1-4. Met Dariya Hrynkiv (p). Genuin GEN 19671 (63’53”). 2018

Rond de in 1921 herziene Vioolsonate van Janáček uit 1914 stelden de Tsjechische violiste Lenka Matĕjáková en haar Oekraïnse begeleidster Dariya Hrynkiv een aardig programma met Tsjechische werken samen voor hun debuutprogramma. Beiden scoorden goed bij hun deelname aan concoursen. Van die Vioolsonate geven ze een pakkende, gelukkig niet te gepolijste uitvoering zodat ook de rauwe expressie van het werk naar voren wordt gebracht. Met name in de finale klinken de door de violiste geplaatste tussenwerpsels fel, zoals de componist daarom vraagt. Ook de maestoso climax krijgt het volle gewicht. 

In de vier Romantische stukken van Dvorak en Suks vier stukken op. 17  klinken ze nog wat idiomatischer Slavisch en frisser dan Perlman en Saunders (EMI 747.399-2) en even aantrekkelijk als Jennifer Pike en Tom Poster (Chandos CHAN 10827) en Suks vier stukken op. 17.

De uitgave maakt zijn titel duo animé volkonen waar want ere wordt heel geanimeerd en met veel inzicht in diverse stilistische ontwikkelingen gemusiceerd, wat op zijn beurt de luisteraar moet animeren om er een uur naar te luisteren.