CD Verzamelprogramma's

MUSIKFABRIK ENSEMBLE: FALL

Ensemble Musikfabrik: Fall. Ferneyhough: La chute d’Icare; Winkler: Von der Gewissensnot der Insekten; Bettison: Livre des sauvages. Met Carl Rosman (kl) en o.l.v. resp. Diego Masson, Clement Power en Emilio Pomarico. Wergo WER 6869-2 (61’28”). 2008, 2012, 2013  

De onderwerpen val, beweging, oorzaak en gevolg waren kolfjes naar de hand van de in 2013 overleden Dick Raaijmakers die zich graag bewoog op het gebied van klankanimaties en action music.

Op deze cd zijn daarvan wat voorbeelden verzameld aan de hand van werken van de Brit Brian Ferneyhough (1943), de Duitser Stephan Winkler (1967) en de Amerikaan Oscar Bettison (1975).

Daarin gaat het respectievelijk om de allegorische val van Icarus die in plaats van de zon te bereiken roemloos in zee stort en verdrinkt, om overmatig alcoholgebruik, een open venster en een fatale val; bij Bettson gaat het om een figuurlijke val van een wetenschappelijke sensatie die nep blijkt te zijn.

Heel verschillend klinkende werken, waarbij dat van Ferneyhough een dramatische klarinetsolo heeft (en waarvan een Nederlandse opname van het Nieuw Ensemble o.l.v. Ed Spanjaard met Armand Angster bestaat - Et’cetera KTC 1070).

De werken hebben een heel verschillende, maar steeds complexe stijl en een markante intellectuele subtekst, maar bij eerste kennismaking ook direct veel impact met hun interessante klanken.

De cover is getooid met Gerhard Richters Abstraktes Bild uit 1983.