CD Verzamelprogramma's

MAISTRE, XAVIER DE, EMMANUEL CREYSSON: HARPCONCERTEN

Xavier de Maistre en Emmanuel Ceysson: Concerten voor 1 en 2 harpen. Reinecke: Harpconcert in e op. 182; Zabel: Harpconcert in c op. 35; Parish-Alvars: Concert voor 2 harpen en orkest in d op. 91. Met de Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz o.l.v. Hannu Lintu. Claves 50-2607 (67’15”). 2005

Vijftien jaar geleden kreeg de Franse harpist Xavier de Maistre (1973) te horen dat een carrière als soloharpist voor hem tot de onmogelijkheden behoorde. Niettemin bestormt hij al ruim tien jaar alle concertzalen en een aantal opnamestudio’s. Om aan voldoende repertoire te komen, bewerkt hij wel klassieke piano- en gitaarwerken, ook stimuleert hij eigentijdse componisten om muziek voor hem te schrijven. Dat deden Kaija Saariaho mat haar Trans (Ondine ODE 1309-2) en Toshio Hosokawa prompt. Op de cd Serenata española (Sony 88985-45045-2) speelt hij samen met castagnetspeler  Lucero Tena. Maar hij maakte ook een cd met werken voor harp en orkest van de Franse componisten Pierné, Boïeldieu, Saint-Saëns en Renié (Claves 50-2206).

Met zijn enige Harpconcert uit 1884 maakte Carl Reinecke (1824 - 1910) zich even los van de huiselijke muziek die hij vooral op het gebied van liederen en kamermuziek gewoonlijk aanhield voor een ambitieuzer werk met mooie, verdroomde melodieën. Het driedelige heeft heeft een stevige orkestbezetting, maar de solist kan zich goed hoorbaar maken.

Een nog onbekender harpwereld gaat open met het Harpconcert van de onbekende Duitse componist Albert Zabel (1834 - 1910) uit 1904, Hij was soloharpist in het balletorkest in St. Petersburg en dit is blijkbaar zijn enige, best fraaie grootschalige werk.

De Engelse harpvirtuoos Elias Parish-Alvars (1808 -1849) speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de speeltechniek van het instrument en was zelf als zodanig prominent en wordt beschouwd als een der vaders van de huidige harptechniek. Zijn Concert voor 2 harpen is in de stijl van een Italiaanse fantasie.

Zowel alleen als samen met Emmanuel Ceysson zorgt Xavier de Maistre voor heel energieke en spirituele uitvoeringen van dit drietal concerten en Hannu Lintu zorgt voor een goed sluitende complementaire begeleiding.