CD Verzamelprogramma's

MONBERG, URSULA PALUDAN: EARLY HORN, THE

Ursula Paludan Monberg: The early horn. Mozart, L.: Sinfonia da camera in D; Anon.: Hoornconcerten in E en Es; Graun: Trio voo hoorn, viool, klavecimbel en gamba in D; Concert voor hoorn, oboe d’amore en b.c. in D; Haydn: Divertimento voor hoorn, viool en cello in Es H. IV/5; Telemann: Concert voor fluit, hoorn en b.c. in F TWV. 42/F14; Mozart: Hoornkwintet in Es KV. 407. Met Arcangelo o.l.v. Jonathan Cohen. Hyperion CDA 68289 (78’32”). 2018

De Deense hoorniste Ursula Paludan Monberg werd na een studie in eigen land hoorniste in The English Concert en specialiste in de ongeventileerde natuurhoorn. Daarmee betreedt ze de achttiende eeuwse wereld waarin de aanvankelijk tot in de zeventiende eeuw voornamelijk als signaalinstrument gebruikte jachthoorn werd gepromoveerd tot een instrument dat vrij bescheiden in concerten en kamermuziek werd geïntroduceerd. 

Ze doet dat aan de hand van acht heel diverse werken uit een periode die een tijdsspanne van Telemann tot W.A. Mozart omvat. De bekende Anonimus is daar gelukkig ook bij. Maar ook andere composities op deze cd vinden voor het eerst hun weg op zoek naar een groter publiek.

Het is bewonderenswaardig hoe goed Monberg haar grillige instrument beheerst en met wisselende bezettingen deze werken virtuoze en expressieve kwaliteiten meegeeft. Aardig ook om bij Graun weer eens een oboe d’amore te horen. Dat de hoorn iets intiems kan hebben, wordt ook meteen heel goed getoond.