CD Verzamelprogramma's

MEYER, SABINE: MODERN WORKS FOR WIND ENSEMBLE

Sabine Meyer: Modern works for wind ensemble. Denisov: Octet; Castiglioni: Octet; Hokosawa: Variaties voor 8 blazers; Obst: Octet; Raskatov: Paradise lost. Blazersensemble Sabine Meyer. EMI 557.0840-2 (72’34”). 1999

Ze zal zich best enige moeite moeten hebben getroosten voordat ze zo’n mooi programma met moderne werken voor zeven houtblazers en een koperblazer bijeen had. Maar de moeite loonde en het is aardig om muziekuitingen uit heel verschillende hemelsrichtingen van de Rus Edison Denisov (1929 - 1996), de Italiaan Niccolò Castiglioni (1932 - 1996), de Japanner Toshio Hokosawa (1955), de Duitser Michael Obst (1955) en de andere Rus Alexander Raskatov (1953) na elkaar te beluisteren.

Het gaat om heel serieuze composities die in weinig herinneren aan de Serenades en Nachtmusiken uit vervlogen tijden. In zoverre is inderdaad een Paradise lost. Eenvoudig repertoire is het zeker niet.

Maar de welluidende klanken van het achttal Sabine Meyer (kl), Rainer Wehle (kl), Albrecht Meyer (h), Diethelm Jonas (h), Bruno Schneider (hrn) Niklaus Frisch (hrn), Sergio Azzolini (fag), Dag Jensen (fag), Georg Klütsch (fag) en Klaus Lohrer (contrafagot) weet aardig wat onbekende muziekwerelden te ontsluiten. 

Zo worden de fascinerende klankgolven van het Japanse mondorgel (de shô) opgeroepen in de "Variaties voor blaasensemble" van de Japanse componist Toshio Hosokawa. "Zoals de adem van de wind waait door het bamboebos, zo raakt iedere noot aan de krachten van de natuur, waardoor iets wordt verworven dat verwijlt voorbij de grenzen van het menselijke bestaan", aldus de componist. En zo brengt iedere componist zijn eigen wereld mee: van de mathematische complexiteit bij Denisov tot de sentimentele romantiek en nostalgie van Raskatov tot slot. Al deze zo verschillende werelden worden prachtig verklankt door het ensemble van Sabine Meyer.