CD Verzamelprogramma's

MUSICA BALTICA 1: BAROKCANTATES UIT GDANSK

Musica Baltica 1: Barokcantates uit Gdansk. Meder: ‘Singet, lobsinget mit Herzen und Zungen’; du Grain: ‘Herzlich lieb hab ich dich o Herr’; Freislich: Jauchzet dem Herrn alle Welt’, ‘Gott ist die Liebe’, ‘Das ist meine Freude’; Pucklitz: ‘Kehre wieder’, ‘Ich will in allen Sachen’. Maria Smolka (s), Franziska Gottwald (a), Hermann Oswald (t) en Markus Flaig (bs) met het Goldberg barokensemble o.l.v. Andrzej Mikolaj Szadejko. MDG MDG 902.1989-6 (65’54”). 2016
 
Iedere liefhebber van de cantates van Bach en Telemann zou zijn aandacht eens wat kunnen uitbreiden in de richting van de welvarende Poolse Hanzestad Gdansk met zijn in de barok rijke muziekleven waarin componisten als Johann Valentin Meder (1649 - 1719) en Johann Jeremias du Grain (17?? - 1756) een wezenlijke rol vervulden en waar Johann Balthasar Christian Freislich (ca. 1690 - 1774) en Johann Daniel Pucklitz (1705 - 1774) als kapelmeester/componist actief waren en de kerken van geestelijke muziek voorzagen.
In de programmatoelichting vertelt Danuta Popingis die het archief van de St. Catharinakerk beheert, daar nader over. Het was alleen mogelijk om de cantates aan de hand van manuscripten uit te voeren, want ze verschenen niet in druk.
De werken van deze ‘minor composers’ zijn geheel in de heersende stijl van hun beroemdere vakbroeders en mogen dan misschien niet hun niveau hebben, maar zijn wel heel genietbaar en worden en heel geanimeerd, stijlvol en met karakter uitgevoerd. De vier solisten en koor- en orkest van het Goldberg barokensemble tonen een grote expertise.
Aardig om zo een idee te krijgen van wat zich in de Europese randgebieden afspeelde op het gebied van gewijde muziek.