CD Verzamelprogramma's

MALKIN, CHANNA: THIS IS NOT A LULLABY

Malkin, Channa: This is not a lullaby. Weinberg: ‘Rocking a child’ op. 110; Malkin, J.: Russische liederen nr. 1-5; Tavener: ‘Akhmatova iiederen’. Channa Malkin (s), Artem Belogurov (piano), Maya Fridman (cello). TRPTK TTK 0069 (53’57”). 2020 
 
Het is een bijzondere gedachte van een net moeder geworden zangeres om een opname te maken van wiegeliederen voor haar zoon en die dan ‘Dit is niet een wiegelied’ te noemen.
Weinberg schreef zijn elf liederen Rocking a child in 1973 op teksten uit het boek Ternura (teerheid) uit 1924 van de Chileense dichteres en opvoedster Gabriela Mistral (1889 – 1957) die aan de goede kant stand tijdens de Spaanse revolutie en dus aanvaardbaar was voor het Sovjet regime. Het zijn echt wiegeliederen en Weinberg introduceert daarom meteen een wiegend karakter in de muziek en dat blijft verder gehandhaafd.
John Tavener voelde zich altijd sterk aangetrokken tot Rusland en de Russische kunst. Het is dus niet verwonderlijk dathi de modernistische dichteres Anna Akhmatova (1889 - 1966) koos voor ‘een soort’ liederencyclus met 6 liederen waarin ze parallellen zocht met de wereld van Dante in Florence en met haar landgenoten Lermontov en Pasternak en hun integriteit. In ‘Dood’ aan het eind van de reeks, wordt opnieuw Dante genoemd, in gesprek met zijn muze: ‘Ik vraag haar ‘Wie dicteerde Dante?’ En jij antwoordde ‘ik’. 
Malkins vader, Josef, ruim vijfentwintig jaar violist in het Concertgebouworkest, componeerde zijn ‘Vijf Russische liederen’ op teksten van Ilya Selvinsky, Roris Ryzhy, Vladimir Riabokon en opnieuw Akhmatova.
Channa Malkin draagt het geheel met een aangenaam warme stemgevoelig en subtiel voor en droeg dit luxueus uitgegeven album op aan haar zoon Ezra. Ze wordt volgzaam, maar ook stimulerend begeleid door Artem Belogurov en Maya Fridman.