CD Verzamelprogramma's

METAMORPHOSEN BERLIN: VERY BRITISH

Metamorphosen Berlijn: Very British. Elgar: Serenade voor strijkorkest in e op. 20; Romance voor viool en piano op. 1 (bew), ‘Salut d’amour’ (bew), ‘Mot d’amour’ (bew), ‘Bizarrerie op. 13/2 (bew), ‘Une idylle’ op. 4/1 (bew), ‘Rosemary, douce pensée’ (bew), ‘Mesosemia carissima (bew), ‘Adieu’ (bew), ‘La capricieuse op. 17 (bew); Britten: Simple symphony op. 4; Warlock: Capriol suite; Jenkins: deel 1 van ‘Palladio’. Metamorphosen Berlijn o.l.v. Wolfgang Emanuel Schmidt. Sony 1902966.41855-2 (78’01”). 1919/20
 
Een eerdere opname van dit in 2010 door violiste Indira Koch en cellist Emanuel Schmidt opgerichte ensemble was gewijd aan Tchaikovsky (Sony 88985.42224-2), een andere droeg de titel Inspiration en bevatte werken van Suk, Herbert en Dvorak (Sony 88875.13020-2). Nu wordt de blik naar het Westen gericht, op Engeland met opnieuw een stel oorspronkelijke composities en bewerkingen daarvan voor strijkorkest.
Het leeuwendeel van het programma is gewijd aan Elgar, De kortere daarvan zijn van oorsprong voor viool en piano, maar ondergingen een bewerking voor cello en strijkers wat een nieuwe kijk op ze biedt als een soort moments musicaux, korte muzikale verhalen of impressies met elementen uit de Britse volksmuziek, onderling verbonden door een zeker plezier.
De Haydnesk klinkende Simple Symphony van Britten berust op acht thema’s die de componist na aan het hart lagen. De Capriol Suite van Peter Warlock is gebaseerd op zes Middeleeuwse dansen waarin op virtuoze manier dorpstaferelen worden beschreven. Het laatste werk is het in Engeland heel bekende eerste deel uit Palladio van Karl Jenkins waarin eer wordt betoond aan de Italiaanse Renaissance architect Andrea Palladio.
Wie ook beide andere delen wil horen, kan beschikken over een opname van Jenkins zelf met de strijkers van het Londens filharmonisch orkest (Sony SK 62276). Metamorphosen uit Berlijn speelt dit alles met veel engagement, een fluwelige toon en in een licht Britse tongval.