CD Verzamelprogramma's

MESTRE, MELINI: SPAANSE PIANOCONCERTEN

Melani Mestre: Spaanse pianoconcerten. Narro: Klavecimbelconcert in G; Martinez, M.: Pianoconcert in A; Palomino: Pianoconcert in G, Vioolconcert in G. Natalia Borysiuk (v) met het Orquestra filarmonia Ibérca o.l.v. Melani Mestre. Hännsler HC 20016 (59’14”). 2016
 
De Spaanse pianist/dirigent (want hij is een man) Melani Mestre doet er goed aan om het buitenland kennis te laten  maken met een drietal pianoconcerten die in de tijd van Haydn, Mozart en Beethoven in zijn contreien werden geschreven. Eerder deed hij dat voor enige werken voor piano en orkest van Albéniz en Granados (Hyperion CDA 67918).
Ditmaal is het de beurt aan Mariana Martinez (1744 - 1812), Manuel Narro (1729 - 1776) en José Palomino (1755 - 1810). Het vroegste hiervan is van Narro en eigenlijk nog bestemd voor klavecimbel. Er was ook nog plaats voor een Vioolconcert van Palomino, de bekendste van het stel.
Ben direct gaan kijken of er meer opnames met werken van deze componisten zijn. Mariana Martinez is vertegenwoordigd met een Symfonie, Klavecimbelsonates en twee Psalmen, Palomino met de opera ‘El canapé’ (Lamana, EMI 566.937-2), maar van Manuel Narro heb ik behalve dit Klavecimbelconcert uit 1767 niets kunnen vinden. 
Intussen gaat het hier om drie heel aardige concerten in een telkens vrij eigen, maar wel tijdgebonden stijl. Mooi materiaal voor een blinddoektest waarbij niemand de componist zal raden. Mestre doet er in zijn dubbelrol alles aan om de luisteraar voor deze werken te winnen en slaagt daar heel aardig in. Een nuttige, vrij unieke uitgave.