CD Verzamelprogramma's

MOREAU, EDGAR: TRANSMISSION

Edgar Moreau: Transmission. Bloch: ‘Uit het Joodse leven’, Rapsodie ‘Schelomo’; Korngold: Celloconcert in C op. 37; Bruch: ‘Kol nidrei’ op. 47; Ravel: Mélodies hébaraïques nr. 1 en 2 (bew). Met het Luzerns symfonie orkest o.l.v. Michael Sanderling Erato 2951.05105 (65’53”). 2020
 
Op deze cd is een programma bijeengebracht waarin verschillende aspecten van de Joodse cultuur, gebeden, rituelen en identiteit worden belicht. Composities van niet-Joodse componisten als Bruch en Ravel zijn geplaatst tegenover typisch Joodse muziek van Bloch en het seculiere Celloconcert van de Jood Korngold.
‘Transmission is een project dat ik al lang wilde volbrengen’, legt Moreau uit, ‘ik voel me in het algemeen zeer verwant met Joodse componisten, omdat ik zelf half-Jood ben want mijn moeder heeft een Pools-Joodse achtergrond. Ze woonde in Jerusalem en is nu werkzaam als Hebreeuws-Franse vertaalster.
Zo brengt Moreau hulde aan zijn familie erfenis en belicht hij mijlpalen uit zijn muzikale ontwikkeling.
Voorafgaand aan deze opname legde hij al heel wat andere Celloconcerten van Platti, Vivaldi, Haydn, Boccherini, Offenbach, Graziani, Gulda en de Cellosonates van Debussy en Strohl vast, maar dat is zonder twijfel zijn beste uitgave tot op heden. Zijn spel is intens en hij bewondert dit repertoire hoorbaar en brengt dat als transmitter’ op de luisteraar over. Hij laat zich daarbij adequaat begeleiden door het orkest uit Luzern.