CD Verzamelprogramma's

MAYER, ADELBRECHT: IN VENICE

Mayer, Albrecht: In Venice. Vivaldi: Largo uit ‘Winter’ uit De vier jaargetijden; Platti: Hoboconcert in g; A. Marcello: Hoboconcert in d; B. Marcello: Canzona ‘Se morto mi brami perché non m’uccidi’; Lotti: Oboe d’amoreconcert in A; Albinoni: Concerto a cinque op. 9/2.  Albrecht Mayer met het New Seasons ensemble. Decca 478.0313 (70’52”). 2008 

Zo is er tiidenlang niets nieuws op hobogebied in cd vorm, zo verschijnen kort na elkaar ten minste vijf leuke nieuwe schijfjes. De Mozart cd van Leleux werd in deze rubriek al aan de orde gesteld, het budget ontbreekt om ook meteen de andere plaatjes aan te schaffen. Het ene is weer van Mayer, DG 476.568-2, met een Händelprogramma onder de titel New Seasons met daarop hoboconcerten en bewerkte aria's door Tarkmann. Dan is er eentje van Christoph Hartmann (EMI 514.232-2) onder de titel Bella Napoli met concerten of andere stukken van Bellini, Cimarosa, Donizetti, Hasse, Pasculli en D. Scarlatti. Plus tot slot eentje van Burkhard Glätzner op Berlin Classics BC 1609-2 met 'alle als hoboconcert aan te merken’ concertante werken van Bach, dus BWV 1041, 1055, 1056, 1058, 1060 en een fragment 35. Dat het steeds deels om arrangementen en orkestraties gaat, is niet zo verwonderlijk bij de schaarste aan hobomateriaal.

Hier niet want Mayer wijdt zich aan originele ‘Oude Italianen’. Onschuldige, in zonlicht badende speelmuziek zonder veel dramatische trekken. De crèmeachtige, glanzende toon van de solist laat niet na indruk te maken en aangename gevoelens te wekken. Het is instrumentaal bel canto van vóór Donizetti.

Geheel in overeenstemming met de nieuwe inzichten over kleinere bezettingen bij barokmuziek bestaat het begeleidende New Seasons ensemble uit 2 violen, 1 altviool, 1 cello, contrabas, theorbe/luit, klavecimbel/kamerorgel.