CD Verzamelprogramma's

MEETING

Meeting: Twee werelden met modale muziek: Indiase raga's en Middeleeuwse liederen. Dominique Vellard, Ken Zuckerman, Swapan Chaudhuri, Keyvan Chemirani en de Schola cantorum Basiliensis. Harmonia Mundi HMC 905261 · 73' ·. 

Tenor/dirigent Dominique Vellard heeft zich zowel met het Binchois ensemble, Cantus figuralis, Traditora en de Schola cantorum Baisliensis de afgelopen jaren al ingespannen om ouden (voornamelijk Middeleeuwse) muziek op musicologisch grondige wijze voorbereid en heel levendig en zorgvuldig uitgevoerd op cd te zetten. Bekend is zijn programma Le bouquet de Voeu 1454 (EMI 561.818-2) en verder zijn Requiem van Escobar (Virgin 545.328-2) en een verzamelplaat met Spaanse polyfonie (Virgin 545.359-2).
Nu op Harmonia Mundi gaat hij een flinke stap verder terug in de geschiedenis met een soort "West meets East" programma waarin hij overtuigend tracht meer de overeenkomsten dan de verschillen tussen Noord Indiaanse raga's van Bimpalashri, Manj Khammaj, Bihag en Bhairavi - haast mystiek vertolkt op tabla, tanpura en zarb - en liederen van Hildegard von Bingen, Lescurel, plus Gregoriaanse en Sefardische items in oude kerktoonaarden - heel ingetogen en strevend naar innerlijke expressie - aan te tonen. Dat lukt in dit rustgevende programma, waarin luitenist Ken Zuckerman een paar improvisaties speelt wonderwel. Gelukkig zijn ook alle teksten afgedrukt; de toelichting is voor buitenstaanders aan de summiere kant, maar men kan zich gerust onvoorbereid overgevenaan dit bijzondere programma.