CD Verzamelprogramma's

MISSA: DIVERSE MISDELEN

Missa. Misdelen uit werken van Busnois, Brumel, Josquin, Janequin, Richafort, De Rore, Palestrina, Padovano, Monteverdi, Charpentier, J.S. Bach, Mozart, Beethoven, Mendelssohn, Schubert, Rossini, Bruckner, Fauré-Messager, Poulenc, Martin en Bernstein. Solisten met het Ensemble vocal européen, Ensemble musique oublique, La chapelle royale, Collegium vocale Gent, Orchestre des Champs Elysées o.l.v. Philippe Herreweghe, Ensemble Clément Janequin o.l.v. Dominique Visse, Huelgas ensemble o.l.v. Paul van Nevel, Ensemble Organum o.l.v. Marcel Perès, RIAS Kamerkoor o.l.v. Marcus Creed, Les arts florissants o.l.v. William Christie, Deutsches Symphonie-Orchester o.l.v. Kent Nagano, Orlando Consort en Les saqueboutiers de Toulouse. Harmonia Mundi HMX 290.8183/5 (3 cd’s, 151’). 

Wie een uitgave als deze negatief beschouwd, zal oordelen dat het om hap-snap werk gaat, om een willekeurige greep uit miscomposities door de eeuwen heen. Wie dit album echter positief ziet, kan het beschouwen als een interessante ear-opener die uitnodigt om de complete en aanpalende werken te gaan beluisteren. Ook het muziekonderwijs kan iets aan deze compilatie hebben. Waar gaat het in meer detail om? Om moois dat is ontleend aan eerdere, vollediger Harmonia Mundi opnamen uit de periode 1986-2004, te weten:

École de Notre-Dame: Introïtis uit Messe de la Nativité

Machaut: Kyrie uit Messe de Notre Dame (van HMC 90.1590)

Busnois: Gloria uit Missa ‘O crux lignum’

Brumel: Credo uit Messe à 12 voix ‘Et ecce terrae motus’ (van HMC 90.1738)

Josquin: Sanctus uit Missa pange lingua (van HMC 90.1239)

Janequin: Agnus Dei uit Messe ‘La bataille’ (van HMA 190.1536)

Richafort: Kyrie uit Requiem (van HMC 90.1730)

De Rore: Gloria uit Missa Praeter rerum seriem

Palestrina: Credo uit Missa Viri Galilaei Padovano: Sanctus-Benedictus uit Missa a 24 (van HMC 90.1727)

Monteverdi: Agnus Dei uit Missa ‘In illo tempore' (van HMC 90.1355

Charpentier: Symfonie en Kyrie uit Missa assumpta est Maria (van HMC 80.1298)

J.S. Bach: 10 (van de 25) delen uit de Mis in b (van HMX 2908110/2 (3 cd’s)

Mozart: 4 delen uit Mis nr. 18 (van HMX 298.1393)

Beethoven: Agnus Dei uit Missa solemnis (van HMC 90.1557

Mendelssohn: Kyrie uit Missa breve (van HMC 90.1704)

Schubert: Kyrie uit Mis nr. 5 (van HMC 90.1786)

Rossini: 7 delen uit Petite messe solennelle

Bruckner: Credo uit Mis in e (van HMX 298.322)

Fauré-Messager: Sanctus uit Messe des pêcheurs (van HMC 90. 1292)

Poulenc: Agnus Dei uit Messe en sol majeur (van HMC 90.1588)

Martin: Agnus Dei uit Messe pour double choeur (van HMC 90.1834)

Bernstein: 5 delen uit Mass (van HMC 90.1840/1, 2 cd’s)

 

De uitvoeringen zijn doorgaans in handen van specialisten en dat werpt vooral bij de werken uit de Middeleeuwen en de Renaissance heel positieve vruchten af. Redelijk tot goed als de brokken uit  de vertolkingen van Bachs Hohe Messe, Mozarts Grote mis en Beethovens Missa solemnis zijn: van deze werken bestaan fraaiere uitgaven, bv. Bach van Gardiner (Archiv), Mozart van McCreesh (Archiv), Karajan (DG) of Gardiner (Philips) en Beethoven van Levine (DG) of opnieuw Gardiner (Archiv).

De Mendelssohn- en Fauré-Messager fragmenten zijn onbekende, welkome trouvailles. Schubert hoor ik net wat liever van Sawallisch (EMI), Rossini van Chailly (Decca), Bruckner van Jochum (DG) en Bernstein van de componist zelf (Sony). Maar opnieuw bevat de derde cd juweeltjes in de vorm van de Poulenc- en Martin gedeelten.

Samenvattend: het gaat hier om een welgekozen, door de bank genomen behoorlijk uitgevoerd en opgenomen programma dat – met veel nadruk op het ‘Agnus Dei’ – naar meer smaakt en dat redelijk is gedocumenteerd op dit best gunstig geprijsde trio schijfjes.