CD Verzamelprogramma's

MITROPOULOS, DIMITRI: ORKESTWERKEN

Mitropoulos, Dimitri. Berlioz: Romeo et Juliette op. 17; Debussy: La mer; Mahler: Symfonie nr. 6 in a; Strauss: Sluierdans uit Salome. Respectievelijk New York filharmonisch orkest en Omroeporkest Keulen. EMI 575.471-2 (2 cd’s mono 153’). 1950, 1952, 1956 en 1959

 

Een mooier klinkend in memoriam is haast niet denkbaar voor de langjarige dirigent van het New York filharmonisch orkest die zich ook regelmatig in Europa manifesteerde, bij het Salzburg festival bijvoorbeeld, maar ook in radiostudio’s.

Verrassend is meteen hoe hij erin slaagde de vijf bekende delen uit Berlioz’ Romeo en Julia als nieuw te laten klinken. Debussy’s La mer is vol elementaire kracht en opwinding, de dans van Strauss heeft tegelijk iets sensueels en iets bedreigends. En als bekroning is er dan een Mahler VI die alle aandacht verdient en kort voor zijn dood in Milaan in 1960 in een Keulse studio tot stand kwam. Hij was het die dit werk in 1947 zijn verlate Amerikaanse première bezorgde en hij was een der eersten die het scherzo vòòr het langzame deel plaatste, vooruitlopend op de kritische uitgave van Ratz. De interpretatie van Mitropoulos is doordesemd van tragiek en als zodanig een heel persoonlijk document. Zoals gezegd: een indrukwekkend geheel op het hoogste muzikale niveau.