CD Verzamelprogramma's

MATANGI KWARTET: CANDY BOX

Matangi kwartet: Candybox. Bartók: Valse; Godár: ‘Ground’ uit Concerto grosso; Jenkins: Strijkkwartet nr. 2; Meijering: Caixa de Dolços; Revueltas: Música de feria; Suk: Meditation Svaty Václave op. 35; Turina: Serenata op. 87. Challenge CC 72353 (60’19”). 2009

 

Het jonge Matangi strijkkwartet is een van die succesvolle, ondernemde ensembles, voortkomen uit de Haagse Conservatoriumschool. De zesde Challenge cd van het ensemble is al even verrassend als het voorafgaande vijftal. De enthousiaste musici hebben meteen begrepen dat het weinig zin heeft om de gevestigde orde met het ijzeren repertoire van Haydn tot Bartók + te beconcurreren. Maar met een gevarieerd Haydn, Schubert, Dvorakprogramma (CC 72164),  Mendelssohn (CC 72308) en onder de titel Scandinavia met Grieg, Röntgen en Johansen (CC 72137) viel nog best eer in te leggen. Van grotere originaliteit getuigden de opnamen waarin de Matangi’s samenwerkten met Miranda van Kralingen (Merry Christmas! CC 72163) en met Ralph Rousseau en Hein Van der Geyn (Chansons d’amour, CC 72305).

De Candybox brengt nieuwe verrassingen van de aangenamere soort. Het ensemble neemt de luisteraar in een uur mee naar Hongarije, Tsjecho-Slowakije, Groot Brittanië, Nederland, Mexico en Spanje met muziek die ontstond in de periode 1908 (Bartók) tot 2009 (Meijering) en heel diverse stijlen en richtingen markeert, niet zelden met de volksmuziek als achtergrond. De Meditatie van Suk is gebaseerd op de St. Wenceslas hymne en oorspronkelijk voor strijkorkest geschreven. Ook de Serenade van Turina heeft een strijkorkestrale oorsprong,

Hoe divers de stukken ook zijn, ze worden alle met evenveel stijlbesef en engagement aangepakt. Onmiskenbare hoogtepunten zijn Meijering en Jenkins. Hoe goed de verklankingen zijn, blijkt uit wat vergelijkingen voor zover die mogelijk zijn: Jenkins van het Smith kwartet (Sony SK 87320), Revueltas van het Latin American kwartet (New Albion NA 062cd of Elan CD 82286), Suk van het Delmé kwartet (Hyperion CDH 55.002) of het Suk kwartet (Supraphon 11.1874-2) en Turina van het Nationaal orkest van Andorra (Nimbus NI 5570) of het Amigos kwartet (Meridian CDE 8443). Eiugenlijk steeds hebben de Hagenezen net een streepje voor omdat ze minder stijfjes, vol zwier en overtuigingskracht ageren. Heel stimulerend allemaal.

In plaats van kauwgum bevat de Challenge box een knistervrij plastic zakje met Engelse drop om het luistergenoegen tenminste éénmalig verder te veraangenamen. Oorspronkelijkheid troef over de hele linie.