CD Verzamelprogramma's

MADRIGALEN UIT DE ZEVENTIENDE EEUW

12 Tweestemmige madrigalen uit de zeventiende eeuw van Monteverdi, Merula, Strozzi, Rogniono, Sances, Valentini, Gagliano en Carissimi. Agnès Mellon (s) en Dominique Visse (ct) met het Ensemble Barcarolle. Zig Zag Territoires ZZT 101001 (60’54”). 2009

 

In dit programma met zeventiende eeuwse Italiaanse madrigalen zorgen de in de oude muziek doorknede zangers voor een aangename levendigheid en afwisseling na een eerste, ingehouden ‘Interrotto speranza’ van Monteverdi. Logisch dat het in de twaalf items gaat over verlangens, jaloezie, twist, wanhoop, klachten en zoenen. Het lijkt wel of de met gevoel en passie zingende solisten elkaar gaandeweg steeds meer inspireren en de expressie ten top drijven zonder in overdrijving te vervallen. Hun beider stemkwaliteit is volkomen passend en goed op elkaar afgestemd. Ook aan virtuositeit en wendbaarheid geen gebrek. Na eerder moois van hen op Alpha, Harmonia Mundi en Virgin ontplooien ze zich eens temeer in volle glans.

Het instrumentale Ensemble Barcarolle, bestaande uit een viola da gamba, een lirone, een theorbe en bij toerbeurt klavecimbel of kamerorgel zorgt voor een heel actieve, goede ondersteuning.