CD Verzamelprogramma's

LEVIN, ADAM: SPAANSE GITAARWERKEN UIT DE EENENTWINTIGSTE EEUW

Adam Levin: Spaanse gitaarwerken uit de eenentwintigste eeuw. Morales-Caso: Yemanjá sonate; García Abril: Trimountain; Balada: Caprichos nr. 12 (abstracties van ‘El amor brujo’ van Falla); Vega: El hombre que plantaba árboles…; Halffter: Espacio de guittarra; Greco: Sweet as candy, 7 flavors voor gitaar. Naxos 8.573760 (67’02”). 2017

 

In Europa is Spanje het gitaarland bij uitstek. In de loop der eeuwen wijdden niet alleen ’s lands grootste, veelzijdigste componisten als Falla, Albéniz, Mompou, Granados  en Turina aan gitaarmuziek, maar ook gespecialiseerde lieden die vaak zelf gitaarvirtuozen waren, zoals Segovia, Abril, Tarrega, Sor, Sanz, de Romero’s, Llobet, Aquado, Pujol, Midarra, Ponce en Yepes aan gitaarwerken.

Er is natuurlijk geen enkele reden om te veronderstellen dat bij de laatste eeuwwisseling die traditie ten einde kwam. En hoewel het wat voorbarig is om voordat de eenentwintigste eeuw nog niet eens voor een kwart voorbij is een programma van vier cd’s samen te stellen van jonge componisten die voor gitaar schrijven, geeft het de rijkdom en verscheidenheid wel goed aan.

Dit is de derde aflevering uit Naxos’ reeks Spaanse gitaarmuziek die begon met Sefardische- en barokwerken. Beide eerdere afleveringen verschenen op Naxos 8.573024, en Naxos 8.573409. Deze stelt ons in staat om behalve met de enigszins bekende Cristóbal Halffter (1930) en Antón García Abril (1933), ieder met één stuk vertegenwoordigd, kennis te maken met een sonate van Eduardo Morales-Caso (1969), de vier Falla abstracties van Leonardo Balada (1933), El hombre que plantaba árboles van Laura Vega (1978) en de zeven smaken van Sweet Candy van José Luis Greco (1953).

Dat daarvoor is gekozen voor een Amerikaanse en niet voor een Spaanse gitarist is dan wel weer wat ironisch. Aan de andere kant schuilt ook veel logica in de keuze voor hem, want de meeste werken zijn aan hem opgedragen of door hem besteld.

Iets daarvan is herkenbaar en hoorbaar in zijn gemotiveerde, knappe vertolkingen. De werken als zodanig kunnen een inspiratiebron zijn voor gitaristen over de hele wereld.