CD Verzamelprogramma's

LLOYD, MATLDA: DIRECT MESSAGE

Matilda Lloyd: Direct message. Maxwell Davies: Trompetsonate op. 1; Montbrun: Sarabande et final; Woolf: Direct message; Enescu: Légende; Pritchard: Seven halts on the Somme; Swayne: Sangre viva; Castérède: Sonatine. Met John Reid. Orchid classics ORC 100089 (64’12”). 2018

 

Met als ondertitel ‘20th & 21st century works for trumpet and piano’ vertolkt de trompettiste Matilda Lloyd hier werken van Peter Maxwell Davies, Raymond Gallois Montbrun, Alex Woolf, Georges Enescu, Deborah Pritchard, Giles Swayne en Jacques Castérède.

Die titel slaat op de signaalfunctie die de trompet met zijn doordringende toon vroeger had, vooral in militair gebruik (taptoe, reveille, last post). Maar hier speelt de trompet een wat bescheidener, kamermuzikaler rol. 

Ze worden als cd debuut uitgevoerd door de Engelse Matilda Lloyd die in Londen studeerde en trompet speelde in het Europees Jeugdorkest. Het is een belangrijke gelegenheid want deze uitgave bevat de eerste cd opnamen van Sangre viva van Giles Swayne (1946) en Seven halts on the Somme van de Deborah Pritchard (1977) plus die van een opdrachtwerk van Alex Woolf met de titel Direct message die meteen ook geldt voor de hele cd.

De Légende van Enescu en het showstuk dat Maxwell Davies als zijn eerste werk componeerde, zullen bekender zijn in trompetkringen Leuk dat Lloyd ook een paar oudere werken van Castérède en Montbrun aan de vergetelheid ontrukt.  

Het werk van Pritchard met de delen ‘The grand mine’, ‘Trônes wood’, ‘Flotiron Copse’,’Guillemont to Ginchy’, The sucrerie: Longueval’, ‘Pozières: the moulin’ en ‘Wartencourt ridge’ komt precies op tijd voor de herdenking op 8 november 2018 dat de wapenstilstand van W.O. I werd getekend. Van dat werk is ook de uitgebreidere versie het harp en strijkkwartet bekend met Simon Desbruslais (Signum SIGCD 513). 

Deborah Pritchard’s werk werd eerder via cd bekend met haar Vioolconcert ‘Wall of water’ door Harriet Mackenzie (Nimbus NI 6295). 

Naar de gave interpretaties van Matilda Lloyd en haar goede begeleider John Reid kan men met bewondering luisteren. Engeland heeft er naast Alison Balsom een fantastische trompettiste bij.