CD Verzamelprogramma's

LUMAKA ENSEMBLE: NOËL DE FRANCE

Lumaka ensemble: Noël de France. Tournier: Noëls op. 32 nr/1-6; Jolivet: Pastorales de Noël nr. 1-5; Pijper: Noëls de France nr. 1-8; Saint-Saëns: Fantaisie op. 124; Martin: Trois chants de Noël. Querstand VKJK 1001 (58’39”). 2010

 

Als het om passende muziek voor Kerstmis gaat, is de blik in Nederland vooral gericht op Engeland en Duitsland en minder op Frankrijk. Vroeger werd nog wel eens aandacht geschonken aan de Cantate de Noël van Honegger, waarvan ik nog altijd een oude opname van Ansermet koester (Decca 480.2316).

Maar Sabine Wüthrich (s), Miriam Overlach (hrp), Jane Machalett (fl) en Örs Köszeghi (vc) gooien het als leden van het Lumaka ensemble op deze cd over een andere boeg. Met harpiste Miriam Overlach in de hoofdrol kozen ze voor kleinschalig repertoire uit de twintigste eeuw in verschillende vocale en instrumentale constellaties.

In hoeverre de gekozen werken een specifieke, herkenbare Kerstsfeer scheppen, is in ‘the ear of the believer’. Vooral de tukken van Jolivet, Pijper (verrassend hem in dit Franse gezelschap aan te treffen) en Martin zijn heel beeldend, bij Tournier wordt dat wat onduidelijker en Saint-Saëns gaat het verst in de abstractie. 

Het is wel aardig om tegelijk vast te stellen dat de meeste componisten hier even gevoelsmatig afwijken van hun standaard idioom uit achting voor de verzoenende Kerstgedachten.

De Lumakalieden verdienen niet alleen waardering voor de programmakeuze, maar feitelijk meer nog voor hun fraaie realisatie daarvan.