CD Verzamelprogramma's

LIVLJANIĆ, KATARINA: BARLAAM EN JOSAPHAT

Barlaam en Josaphat. Boeddha - een Christelijke heilige? Dialogos o.l.v. Katarina Livljanić. Arcana A 458 (65’41”). 2016

Barlamus en Iosaphatus moeten volgens de overlevering twee Christelijke martelaars en later heiligen zijn geweest en hun levensverhaal schijnt te zijn gebaseerd op het leven van Gautama Boeddha. Daarin wordt beschreven hoe hoe een Indiase koning in zijn rijk het Christelijk geloof vervolgde. Toen astrologen voorspelden dat zijn eigen zoon ooit christen zou worden, sloot die koning, die na een ontmoeting van Josaphat en de heremiet sint Barlaam al chisten was geworden, Josaphat de gevangenis op. Na veel gedoe accepteerde die koning het christelijk geloof, plaatste Josaphat op de troon en trok zich terug in de woestijn om zelf heremiet te worden.

Later trad ook Josaphat af en trok zich zamen met Barlaam terug. Het bewust verhaal bleef in het Sanskriet bewaard en circuleert sindsdien her en der. Daaruit ontstond het werk op deze cd met de twaalf delen: Leggenda di Santo Giosafá; Quinsainne apries; Nempe senex quidam, vir sanctus nomine Barlaam; I poyde Barlaam na urata od palaca; E si tu aguessas huelhs esperitals; Iviron incantations 1 en 2 (instrumentaal); The parable of the unicorn; Le fils le roi li respondi; I chada chragi bise razumi; Tauta oun nánta; Ke fol sont li Egyptien.

Het in Parijs gevestigde ensemble Dialogos dat zich onder leiding van musicologe en zangers Katarina Livljanić sinds 1997 toelegt op het uitvoeren van muziek uit de Middeleeuwen en dat ook in Utrecht tijdens het Festival Oude Muziek optreedt, zorgt voor een bijzondere ervaring.