CD Verzamelprogramma's

LITTLE, TASMIN: BRITISH VIOLIN CONCERTOS

Tasmin Little: British violin concertos. Coleridge-Taylor: Vioolconcert in g op. 80; Delius: Suite voor viool en orkest; Haydn Wood: Vioolconcert in a. Tasmin Little met het BBC filharmonisch orkest o.l.v. Andrew Davis. Chandos CHAN 10879 (77’50”). 2015

Je zult de partituur van de nieuwe Vioolconcert maar meesturen op de Titanic die in 1912 tragisch onderging. Volgens de legende overkwam dat de Engelse componist Samuel Coleridge Taylor (1875 - 1912). Hij schreef het werk in zijn sterfjaar voor de Amerikaanse violiste Maud Powell. Door een wonder bereikte het werk dat sterk schatplichtig is aan de romantische klanktaal van Schubert en Dvorak en echo’s van Elgar en zelfs Puccini bevat wel zijn bestemming. Het is enigszins een lappendeken, maar wel een treffende compositie.

Op deze cd onder de titel British violin concertos combineert Tasmin Little het met twee werken van tijdgenoten, de Suite van Frederick Delius (1862 - 1934) uit 1890 en het Vioolconcert van Haydn Wood (1882 - 1939) uit 1928. Dat laatste valt wat tegen door de nogal opgeblazen inhoud met een stoere flits Rachmaninov hier en een milde melodie van Elgar daar. 

De Suite van Delius is een merkwaardig brouwsel. In drie delen blikt hij vooruit naar wat gaat komen, in het vierde blikt hij terug op Mendelssohn en Bruch.

Alle waardering voor Tasmin Little en Andrew Davis die zich zeer inspannen om het totale programma geloofwaardig te maken.