CD Verzamelprogramma's

LÖFVING, JOHAN: FANDANGO!

Johan Löfving: Fandango! Werken voor gitaar (en strijkkwartet). Aguado: ‘Fandango variado’; Giuliani: Gitaarsonate in C op. 15; Coste: ‘Les soirées d’Auteuil’ op. 23; Sor: Étude in D op. 31/10; Regondi: ‘Introduction et caprice’ op. 23; Boccherini: Gitaarkwartet nr. 4 in D ‘Fandango’. Met het Consone kwartet. Resonus RES 10260 (72’41”). 2019

De Zweedse gitarist Johan Löfving wijdt zich in dit recital aan romantische werken voor sologitaar om samen met het Consonekwartet van Agata Daraskaite, Magdalena Koth-Hill, Elitsa Bogdanova en George Ross te eindigen met een Gitaarkwintet van Luigi Boccherini.

Hij begint met de ‘Fandango variado’ van de enige tijd in Parijs levende Dionisio Aguada (1784 - 1849). Een zekere padre Basillo bracht hem stiekem op de hoogte van deze heel wereldse felle dansvorm. Dan komen we in Wenen waar Mauro Giuliani (1781 - 1829) Beethoven, Schubert en zelfs keizerin Maria Louise vertrouwd maakte met de gitaar. Zijn Gitaarsonate is in principe in Weense stijl, maar bevat iets van de Italiaanse opera in het adagio con grand espressione.

Wat later in de tijd maakte Napoleon Coste (1805 - 1883) als leerling van Sor naam in Parijs.Hij was bevriend met Berlioz en schreef een leuk stukje salonmuziek met zijn ‘Les soirées d’Auteuil’. Fernando Sor (1778 - 1839) zelf, mogelijk de grootste uit zijn tijd, is vertegenwoordigd met een korte cantabile Étude.

Interessant is het om wat van Giulio Regondi (1822 - 1872) te horen. Deze werd namelijk door zijn stiefvader alleen in Londen achtergelaten maar ontwikkelde zich vrij zelfstandig als wonderkind. ‘Introduction et caprice’ is zijn bekendste, heel virtuoze compositie.

Tot slot vallen we in handen van een van de bekendste Gitaarkwintetten van Luigi Boccherini (1743 - 1805) als ‘grave assai - Fandango’. Daarvoor voegt niet alleen het Consone kwartet zich bij de gitarist, die op een gerestaureerde Tribout gitaar uit 1850 speelt, maar in de laatste maten ook flamenco danseres Nanako Aramaki met haar castagnetten. Een feestelijk, zwierig besluit van een fijne registratie.