CD Verzamelprogramma's

LUTOSLAWSKI KWARTET: BARGIELSKI, MARKOVICZ, DUSZYNSKI

Lutoslawski kwartet: Bargielski: Aan de andere kant van de stilte (versie voor hobo en strijkkwartet); Markowicz: Miniaturen voor hobo en strijkkwartet nr. 1-5; Duszynski: Sextet Een huis van creatief werk; Kosclow: Noumen 2. Met Sebastian Aleksandrowicz (h) en Tomasz Kanuchta (cb). Accord ACD 254-2 (54’49”). 2017

Zbigniew Bargielski (1937) behoort tot dezelfde generatie Poolse componisten als Górecki en Penderecki, maar terwijl hun werken buiten eigen land vaak worden uitgevoerd en regelmatig zijn opgenomen, bleef hij ten onrechte nogal in de schaduw. Dat hij niet hun mindere is, toonde de opname met zijn Strijkkwartetten nr. 1-6 uit de periode 1976-2006 door het Silezisch kwartet al aan (Accord ACD 173-2).  
Het zijn prachtige werken met treffende texturen en heel aparte harmonieën, waarvan de melodiek op het eerste gehoor mogelijk nog niet al te vriendelijk overkomt. Maar dat went na een kaar keer luisteren snel. Al deze werken hebben titels’ Alpine’, ‘Lente’, ’Stil leven met een kreet’, ‘Brandende tijd’, ’Tijd die voorbijging’, ‘Dramatisch’.
‘On the other side of silence’ (ook een boektitel van de Indiase Urvashi Butalia) zou Strijkkwartet nr. 7 kunnen zijn en behoort duidelijk tot dezelfde familie.
De overige drie componisten Marcin Markowicz (1979), Jan Duszynski (1976) en Alexander Kosclow (1974) behoren tot een jongere generatie maar maken als toondichter een even competente indruk. Polen mag dankbaar zijn voor het kwantitatief en kwalitatief hoogstaande peil van zijn eigentijdse muziek.
Met zijn 5 Miniaturen zorgt zorgt violist/componist Markowicz even voor wat ontspanning en daarna gaat het weer serieus verder met het kleurige Sextet Een huis van creatief werk van Jan Duszynski (1976) waarin hij alledaagse gewoontes als eten, mensen op het strand gadeslaan en waarin even de menselijke stem van Maria Lozinska te horen is om het minder abstract te maken. 
Noumen 2 van Alexander Kosclów (1974) is weer een kort indringend hobokwintet dat meteen bij eerste kennismaking een bijzonder goede indruk maakt. Er wordt met hart en ziel gemusiceerd door Bartosz Woroch en Marcin Markowicz (v), Artur Rozmystowicz(va) en Maciej Mlodawski (vc)
van het Lutoslawski kwartet en hun blazersgasten Sebastian Aleksandrowicz  en Tomasz Kanuchta.
De documentatie met toelichting in Pools en Engels is ook goed in orde.