CD Verzamelprogramma's

LIPATTI, DINU: DANS LES HARMONIQUES D'YVONNE LEFÉBURE

Lipatti, Dinu: Dans les harmoniques d’Yvonne Lefébure. Interview met Dinu Lipatti door Henri Jaton; Mozart: Pianoconcert nr. 21 in C KV. 467 met Dinu Lipatti en het Luzern Festival orkest 1950 o.l.v. Herbert von Karajan; Prokofiev: Pianoconcert nr. 5 in G op. 55 met Samson François en het New York filharmonisch orkest o.l.v. Leonard Bernstein; Debussy: La plus que lente. Samson François. Solstice SOCD 387 (64’20”). 1950, 1960, 1962
 
Constantin ‘Dinu’ Lipatti (1917 - 1950) was een veelbelovende Roemeense, in Parijs levende pianist, geroemd om zijn pure spel, die op 33-jarige leeftijd in Parijs stierf. Gelukkig maakte hij wel enige opnamen. Walter Legge van EMI had een fijne neus voor grote talenten en bood hem in 1947 een contract aan en daaraan hebben we een paar onvergetelijk mooie 78t. opnamen te danken, o.a. van dertien van de veertien Walsen van Chopin die hij tijdens zijn laatste recital op het Besançon festival 1950 speelde. Meer daarover in het aan de pianist gewijde artikel in de rubriek ‘Uitvoerende kunstenaars’. 
Mijn bewondering voor hem werd gedeeld door mijn Zwitserse vrouw die hem nog had gehoord in Genève.
Misschien zijn er onder de oudere muziekliefhebbers nog mensen die ook tot zijn bewonderaars behoren en belangstelling hebben voor alles wat de pianist betreft. Bij toeval stuitte ik op deze oudere uitgave die als bijzonderheid een 6’37” durend kort interview met Henri Jaton bevat, naast de van EMI 769.792-2 bekende opname van Mozarts Pianoconcert nr. 21 met Karajan uit zomer 1950.
Wat de Franse pianiste Yvonne Lefébure (1898 - 1986) daar mee te maken zou hebben, blijft een raadsel en de goede bijdragen van Samson François moeten we maar op de koop toe nemen. Fans van Lipatti zullen daar geen moeite mee hebben, maar alles wat met de pianist te maken heeft willen horen.
Zijn moeder Anna Lipatti publiceerde La vie du pianiste Dinu Lipatti.